Home VestiPolitika i društvo Barozo: Grčka vlada je dala nerealna obećanja biračima

Barozo: Grčka vlada je dala nerealna obećanja biračima

by bifadmin

Hoze Manuel Barozo, bivši predsednik Evropske komisije, danas je izjavio da je nova grčka vlast svom narodu dala “potpuno nerealna predizborna obećanja”, koja sada ne može da ispuni. Barozo za ovaj previd okrivljuje “nedostatak iskustva” Ciprasove administracije.

On je ocenio da su zahtevi Grčke neprihvatljivi ostalim evropskim zemljama, i dodao da nije od pomoći ni to što ova zemlja “napada one države koje žele da joj pomognu”.

“Treba da znamo da postoje i siromašne zemlje koje pozajmljuju novac Grčkoj, tako da predlog ove zemlje da joj se otpiše deo duga nije fer”, rekao je Barozo. No, po njegovim rečima – još nije kasno da se ova država vrati na pravi put. Ona bi, smatra Barozo, trebalo da preuzme odgovornost za svoje finansijske probleme i da sprovede strukturne reforme.

“Nije Nemačka, niti bilo koja druga evropska zemlja, izazvala probleme u Grčkoj već njeni suštinski nedostaci: niska produktivnost i korumpiranost prethodnih vladajućih struktura”, zaključuje on.

Da podsetimo, zvanična Atina još radi na listi ekonomskih reformi koju su od nje tražili međunarodni kreditori (ECB, MMF i EU) kako bi joj pomogli da izbegne bankrot. Naime, Atina u ovom mesecu treba da isplati gotovo tri milijarde evra, a obaveze će sledećih meseci biti još veće. Pošto ne može da obezbedi sredstva na međunarodnom tržištu obveznica, Grčka za isplatu tih obaveza zavisi od svojih kreditora.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izrazio je uverenje da će dogovor između Grčke i njenih kreditora biti postignut do kraja aprila, ali i da do njega sigurno neće doći pre Uskrsa.

U međuvremenu, prestonicom Grčke demonstriraju hiljade penzionera, uzvikujući parole protiv vlasti i zahtevajući od nove vlade da im smanjene penzije vrati na staro. Izgleda da se Sirizi sveti njena predizborna retorika.
Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...