Home VestiEkonomija Rast ponude na Produktnoj berzi

Rast ponude na Produktnoj berzi

by bifadmin

Nakon višenedeljne relativne cenovne stabilnosti, približavanje žetve, sa svim svojim pratećim tržišnim aktivnostima, direktno se odrazilo na intenziviranje ponude primarnih poljoprivrednih proizvoda roda 2014., a samim tim prouzrokovalo i značajan pad cena istih. Osetniji pritisak na tasu ponude, odrazio se i na izuzetno veliki porast prometa na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, u odnosu na višemesečno “berzansko mrtvilo”.

Rast nedeljnog prometa izražen procentualnim pokazateljima, koji se vratio u svoje višegodišnje nedeljne proseke, od oko 2.000 tona, možda ne oslikava na pravi način značaj aktuelnog rasta obima prometa, obzirom da je u odnosu na prethodnu nedelju promet skoro desetostruko veći. Istrgovano je 1.889 tona robe, ukupne vrednosti 52.793.800,00 dinara.

Mada tržište kukuruza dominira u strukturi ukupnog količinskog prometa, sa stanovišta dinarske vrednosti ipak je tržište soje bilo apsolutno dominantno, sa preko 60% učešća u ukupnom dinarskom prometu. Dobra ponuda soje dovela je sa jedne strane do toga da se na ovom tržištu realizuje nedeljni promet od čak 775 tona zrna, a sa druge strane da cena istog beleži pad tokom cele nedelje. Prosečna nedeljna cena iznosila je 41,91 din/kg (38,10 din/kg, bez PDV-a), što je za 4,27 % niže nego prethodne nedelje, uz konstataciju da je poslednji ovonedeljni berzanski posao, na ovom tržišnom segmentu, registrovao cenu od 38,00 din/kg, bez PDV-a, uz klauzulu besplatnog lagera do kraja juna.

Pšenicom je, tokom nedelje, trgovano u skromnoj količini od 50 tona, ali u skladu sa registrovanom cenom od 20,46 din/kg (18,60 din/kg din/kg, bez PDV-a), ako i na osnovu ponuđenih cena krajem nedelje i informacija sa terena, može se konstatovati blagi pad cene hlebnog zrna u kontekstu sve izvesnijeg pristizanja novog roda i to za 1,59 %, u odnosu na prethodni period.

Slično aktuelnim trendovima pada cene soje i pšenice, ponaša se i tržište kukuruza. Na ovom, po količinskom obimu prometa, najintersesantnijem tržišnom segmentu, prometovano je 1.040 tona, u cenovnom rasponu od 15,60 – 16,00 din/kg, bez PDV-a. Trgovano je kako veštačkim tako i prirodno sušenim kukuruzom, po prosečnoj nedeljnoj ceni od 17,26 din/kg (15,69 din/kg, bez PDV-a), što je za 1,94 % niže nego prethodne nedelje.

Shodno padu cene soje u zrnu i cena sojine sačme kojom je trgovano u količini od 24 tone, po ceni od 55,20 din/kg (46,00 din/kg, bez PDV-a), beleži pad u odnosu na prethodnu nedelju i to za 4,76 %.

 

ponuda na berzi

 

PRODEX

Kao posledica pada cena najznačajnijih ratarskih kultura, PRODEX, posle tronedeljnog rasta, beleži indeksnu vrednost od 203,85 indeksnih poena, što je za značajnih 2,49 indeksnih poena manje nego prethodne nedelje.

SVET

Globalna trgovina pšenicom je u poseldnjih deset godina skočila za čak 40%, najviše zahvaljujući globalnim rastom populacije, povećanom urbanizacijom i promenom preferencija potrošača. U isto vreme američki udeo u toj trgovini pada na osnovu nekonkurentnosti cena. Međutim u sezoni 2015/16 se očekuje povećanje SAD-a u trgovini.

Svetska proizvodnja kukuruza u sezoni 2015/16, nešto je niža u odnosu na ranije prognoze. Američki nivo izvoza kukuruza, kao i sezonska prosečna cena ostali su nepromenjeni.

Julski fjučers na pšenicu je u poslednjih nedelju dana na čikaškoj berzi pao za 3,70%, dok je fjučers na kukuruz jeftiniji za 1,93%.

Globalna proizvodnja soje je u toku proteklog meseca skočila, ali je i dalje ispod prošlogodišnjeg rekorda. Takođe se očekuje i rast trgovine, dok su zalihe u padu, ali su i dalje na rekordnom nivou.

Soja je sa isporukom u julu jeftinija za 0,68%, dok je sojina sačma skuplja za 2,52%.
Pšenica je u Parizu na istom nivou kao i prethodnog petka, dok je u Budimpešti poskupela za 1,06%. Novi fjučers na kukuruz u Parizu, skočio je u odnosu na prošli petak za 1,38%, dok je u Budimpešti poskupeo za 2,21%.

Pročitajte i ovo...