Home VestiEkonomija Haos na finansijskim tržištima

Haos na finansijskim tržištima

by bifadmin

Nakon relativno mirnog leta na finansijskim tržištima, poslednjih dana došlo je do neuobičajeno velikih promena deviznih kurseva i vrednosti deonica i nafte.

Najveći pomak dogodio se na tržištu kineskih akcija. Na osnovu straha od naglog usporavanja rasta kineske ekonomije, referentni indeks šangajske berze u ponedeljak pao je za dodatnih 8,5% i sada see nalazi čak 37,8% ispod rekordnog nivoa, dostignutog u junu ove godine.

Panika se proširila i na većinu ostalih berzi, pa je britanski FTSE100 u poslednje dve nedelje pao 11%, a nemački DAX 15%. Pad na američkim berzama je bio nešto manji. SP500 je u istom periodu pao 7,3%, a NASDAQ 10,6%.

Cena nafte nastavila je da pada. U trenutku pisanja analize na platformama Admiral Markets-a cena WTI nafte iznosi 39,30$ po barelu, što je čak 19% ispod nivoa na kojoj je bila pre mesec dana.

Na tržištu valuta takođe je došlo do neuobičajeno velikih promena vrednosti kurseva najvažnijih svetskih valuta. U poslednja četiri radna dana, evro je u odnosu na američki dolar ojačao više od 5%, i sada se nalazi na najvišem nivou od februara. Japanski jen je ojačao 4%, dok su britanska funta i švajcarski franak ostali na približno istom nivou na kom su bili i prethodne nedelje.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da se pad akcija može nastaviti, i da najtrgovaniji evropski i američki indeksi lako mogu pasti još 5-10%. Nakon ogromnog rasta vrednosti indeksa koji su poslednjih godina porasli preko 200%, i korekcija koja je trenutno u toku isto tako može biti dugotrajna i postotno značajna.

Kada su u pitanju valute, jačanje evra je privremeno i verovatno neće dugo potrajati. Razlog za naglo jačanje evropske valute je takozvani „short squeeze“ u kojem svi oni koji su prodavali evro poslednjih godinu dana sada zatvaraju svoje pozicije i na taj način doprinose potražnji za ovom valutom.

Drugi razlog privremenog jačanja evra i slabljenja dolara je špekulacija da će američka centralna banka možda odložiti podizanje kamatnih stopa do decembra i tako još nekoliko meseci cenu novca na tržištu održati na izuzetno niskom nivou. Bez obzira na tačan trenutak podizanja kamatnih stopa, taj potez će pre ili kasnije uzrokovati još jedan talas jačanja američke valute od 10-15%.

Pročitajte i ovo...