Home VestiPolitika i društvo I SAD se ozbiljnije uključuju u očuvanje planete

I SAD se ozbiljnije uključuju u očuvanje planete

by bifadmin

Sjedinjene Države će se pridružiti EU i mnogim drugim državama u naporima da osiguraju konačni dogovor o očuvanju planete. Takozvanu “Koaliciju sa velikim ambicijama” sada čini preko 100 država iz razvijenih ali i iz zemalja u razvoju. Tu su i zemlje iz Latinske Amerike, Afrike, karipske i pacifičke koje već imaju posledice zbog rasta nivoa mora, i mnoge druge.

Očekuje se da će na klimatskom samitu u Parizu biti postignut dogovor o ograničenju rasta temperature na 1,5 Celzijusa, o smanjenju upotrebe fosilnih goriva, i o finansiranju “zelene” ekonomije i otklanjanja posledica zagađenja.

Džon Keri, državni sekretar SAD, najavio je udvostručavanje finansiranja ovog zaokreta ka održivom poslovanju i življenju do 2020. na 800 miliona dolara.

Na konferenciji je priložen i nacrt mogućeg dogovora koji je za sada na 29 strana i koji bi trebalo da ulije optimizam učesnicima pregovora po pitanju njihovog daljeg toka. No, i dalje je najproblematičnije pitanje ko će sa koliko novca finansirati ekološke fondove. Izgleda da i razvijene ali i one siromašnije države imaju problem sa ovim.

 

 

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...