Home VestiEkonomija Direktori globalnih preduzeća pesimistični po pitanju rasta

Direktori globalnih preduzeća pesimistični po pitanju rasta

by bifadmin

Direktori globalnih preduzeća su bili pesimističniji po pitanju rasta svetske privrede pred ovaj Forumu u Davosu nego što su to bili pred prošlogodišnji, pokazalo je istraživanje PwC-a.

Naime, samo 27% direktora smatra da će rast njihovih preduzeća biti ubrzan dok je taj procenat prošle godine iznosio 37%.

Dve trećine generalnih direktora (66%) smatra da je njihovo preduzeće u većoj meri ugroženo danas nego pre tri godine. Generalni direktori u Severnoj Americi su upola manje (16%) optimistični nego direktori u najoptimističnijim delovima sveta (zapadnoj Evropi 33% i Bliskom istoku 34%). Skoro jedna trećina generalnih direktora u Kini (33%) veruje da će u 2016. godini doći do usporavanja globalnog privrednog rasta.

Rukovodioci preuzeća su najviše zabrinuti zbog geopolitičkih rizika, usporavanja ekonomije u Kini i pada cene nafte. Osim toga, nedavno je i MMF smanjio prognozu rasta svetske privrede na 3,4% umesto 3,6% koliko je prognozirano u oktobru, te je i to potvrdilo predosećaje direktora.

Kao i ranijih godina, preduzeća vide preopterećenost propisima kao najveću prepreku za razvoj i rast prihoda – Imajući u vidu da je 79% generalnih direktora navelo pomenuto, ovo je četvrta godina zaredom kako se pokreće rasprava o pitanju zakonske regulative. Međutim, na listi razloga za zabrinutost generalnih direktora neizvesnost u pogledu geopolitičke situacije se nalazi na drugom mestu (prošle godine se nalazila na četvrtom), kako navodi 74% poslovnih lidera. Kao posledica toga, (ne)dostupnost adekvatno obučenih kadrova kao razlog za brigu je sa drugog pala na četvrto mesto, ali za skoro tri četvrtine (72%) generalnih direktora i dalje predstavlja razlog za zabrinutost. Zabrinutost zbog nestabilnosti deviznog kursa se nalazi na trećem mestu (73%). Sajber kriminal je takođe razlog za zabrinutost 61% generalnih direktora jer predstavlja rizik po nacionalne i komercijalne interese. Najveći stepen zabrinutosti izražavaju generalni direktori u SAD, Australiji i UK (74%+), kao i predstavnici sektora za bankarstvo, informacione tehnologije i osiguranje.

Istraživanje je inače sprovedeno anketiranjem 1.400 rukovodilaca iz 83 zemlje.

 

 

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...