Home VestiPolitika i društvo Pristup EU: Važno je lobiranje

Pristup EU: Važno je lobiranje

by bifadmin

Na današnji datum 2014. godine, Srbija je otpočela pregovore sa EU, a nedavno je otvorila i prva poglavlja. Prioriteti Evropske unije u narednom periodu jesu rast, zapošljavanje, sloboda, pravosuđe, energetska unija i snažnija EU. Predsedavanje Unijom preuzela je Holandija koja u prvi plan stavlja inovacije i zapošljavanje, što nema uticaja na politiku proširenja, za koju već postoje jasni kriterijumi.

Da li novi radni program „trojke“ (Holandija, Slovačka i Malta) koja će u narednom periodu predsedavati Evropskom unijom ima uticaja na razvoj događaja u pregovorima Srbije sa EU objašnjava Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike. „Srbija upravo tokom holandskog šestomesečnog predsedavanja očekuje da budu otvorena dva pregovaračka poglavlja 23 i 24. Ovo će se pozitivno odraziti na pregovore Srbije sa EU, jer se ova poglavlja tiču reforme pravosuđa, pravde, slobode i bezbednosti, koje su i inače u vrhu prioriteta holandske politike. Od 1. jula predsedavanje će preuzeti Slovačka, koja veoma iskreno pruža podršku Srbiji na putu ka EU“, ističe Lazarević.

Ovoj konstataciji u prilog ide i Nacrt rezolucije o Srbiji, o čijim usaglašenim amandmanima se danas raspravlja u Evropskom parlamentu, a koji takođe izražava nadu da bi poglavlja 23 i 24 mogla biti otvorena početkom 2016. godine.

Lazarević naglašava da je u poslednje vreme dosta primetan rast uticaja država članica u odnosu na Evropsku komisiju kada je u pitanju proširenje: „Ovo treba da shvati i naša diplomatija, tj. da lobiranje po prestonicama država članica može da ima gotovo jednaku važnost koliku i birokratski napori za ispunjenje velikog broja specifičnih kriterijuma.“

Pročitajte i ovo...