Home VestiPolitika i društvo B&F reč nedelje: Prekid sukoba u Siriji

B&F reč nedelje: Prekid sukoba u Siriji

by bifadmin

Pre 10 dana postignut je dogovor o prekidu sukoba u Siriji i dostavi humanitarne pomoći tamošnjem stanovništvu. Ovo se dogodilo na maratonskim pregovorima na kojima je učestvovalo 16 zemalja, uglavnom velikih svetskih sila, među kojima su bile, podrazumeva se, i SAD i Rusija.

Američki državni sekretar Džon Keri je međutim tom prilikom rekao da se prekid vatre neće odnositi na Islamsku državu i druge skupine militanata koje se bore u Siriji. Dakle, dogovoreno je da se zaustave neprijateljstva između snaga lojalnih predsedniku Bašaru al Asadu i ruske vojske s jedne i pobunjenika koje pomažu SAD i niz arapskih država s druge strane.

 

Prekid sukoba u Siriji  2

 

Prošle nedelje je taj dogovor trebalo da stupi na snagu međutim rok je pomeren za 27 februar u ponoć. Sirijski predsednik Bašar el Asad ga je realtivizovao svojom izjavom da niko nije sposoban da obezbedi uslove za prekid oružanih sukoba koji toliko dugo traju u tako kratkom roku. Zbog njegovog ležernog stava o prekidu oružanih sukoba ukorio ga je ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin, ambasador zemlje koja podržava Asadov režim, ali koja mu je otvoreno saopštila da i on, kao i svi ostali, mora da poštuje dogovoreno.

Ovo krhko primirje dodatno su opteretili loši odnosi Turske i Rusije, kojima je, kako komentariše Politikaeskalacija sukoba mnogo više na umu nego sprovođenje jedva utanačenog prekida neprijateljstava u Siriji. Naime, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan preti da će poslati svoje trupe na sirijske Kurde, koji trenutno sarađuju s Rusima i Asadovim snagama protiv pobunjenika na ratištu oko Alepa, nadomak granice s Turskom. Kurdi u Siriji šire svoju teritoriju, pa se režim u Ankari plaši da će oni podstaći secesionističke tendencije svojih sunarodnika s druge strane granice. I dok možda obaranje ruskog aviona zbog povrede turskog vazdušnog prostora nije izazvalo globalne posledice, ulazak snaga Ankare u direktan sukob a avijacijom Kremlja na sirijskom terenu teško da bi prošao tako jeftino. Mogao bi dovesti do mnogo šireg sukoba.

 

Prekid sukoba u Siriji

 

A dok je Rusija opominjala Asada, Evropa je zbog ovoga upozorila Erdogana da i on mora poštovati dogovore svih strana. Međutim Turska tvrdoglavo poručuje da želi da i Moskva „obustavi avionske udare u kojima ginu civili“.

Kako će biti sproveden prekid vatre dok se oko njega nisu sasvim složile Turska i Rusija, a posebno uz Asadovu tvrdnju da će prekinuti upotrebu oružja osim ako teroristi ne budu koristili primirje za svoje osvajačke potrebe, ostaje da se vidi, ali ne deluje kao čvrst temelj za mir.

 

realtime_logo (1)
Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...