Home VestiIT i nauka Broj beskontaktnih transakcija prešao 1 milijardu u 2015.

Broj beskontaktnih transakcija prešao 1 milijardu u 2015.

by bifadmin

Evropljani se radije odlučuju za beskontaktnu tehnologiju prilikom plaćanja, a ukupan broj obrađenih MasterCard i Maestro beskontaktnih transakcija je prešao jednu milijardu u 2015. godini, što je povećanje od 150% u odnosu na 2014. godinu, piše u saopštenju ove kompanije.

U Evropi je u proseku 13% svih plaćanja u radnjama u četvrtom kvartalu 2015. godine koje se obrađuju putem MasterCard mreže bilo beskontaktno.

Novi podaci otkrivaju da se broj beskontaktnih transakcija obavljenih karticama, mobilnim telefonima i drugim uređajima povećao za 121%, a da je ukupna potrošnja obavljena beskontaktnim MasterCard i Maestro karticama porasla za 183% u toku jedne godine. Ovi podaci takođe pokazuju i da se broj beskontaktnih kartica i uređaja izdatih potrošačima povećao za 50% u 2015. godini.

Samo u Evropi već postoji 10 zemalja u kojima je u opticaju po više od pet miliona beskontaktnih kartica ili uređaja. One su prihvaćene u 74 države širom sveta, uključujući i Estoniju i Island, koje su nedavno pridodate na beskontaktnu mapu Evrope. Trgovci takođe slede ovaj trend, a u 2015. je došlo do impresivnog rasta od 72% u broju trgovačkih lokacija koje prihvataju beskontaktno plaćanje. Zapravo, kompanija MasterCard procenjuje da se MasterCard ili Maestro beskontaktne kartice sada mogu koristiti na preko 4 miliona trgovačkih lokacija širom sveta.

Pročitajte i ovo...