Home VestiEkonomija Hoće li britanska funta nastaviti da slabi?

Hoće li britanska funta nastaviti da slabi?

by bifadmin

U petak je završen EU samit na kojem se pregovaralo o povlasticama koje će Velika Britanija imati u EU ubuduće. Između ostalog, dogovoreno je da EU neće terati Britaniju da prihvati evro, da Britanija neće finansirati pomoć ostalim članicama evrozone u slučaju nove krize, kao i da radnici iz ostalih zemalja članica prvih nekoliko godina nakon dolaska u Ujedinjeno Kraljevstvo neće imati pravo na socijalne naknade.

Iako je britanski premijer Kameron zadovoljan povlasticama koje je ispregovarao, pa je i izjavio da će podržati ostanak te zemlje u EU na referendumu koji će se održati 23. juna, britanska funta je preko vikenda dodatno oslabila. U trenutnku pisanja analize na platformama Admiral Markets-a kurs funte u odnosu na evro i američki dolar nalazi se na približno 1% nižem nivou nego na zatvaranju finansijskih tržišta u petak. U poslednja tri meseca funta je u odnosu na američki dolar oslabila 7%, a u odnosu na evro 11%.

Razlog pada je otvoreno podržavanje izlaska iz EU nekoliko važnih britanskih političara, među kojima je najvažniji Boris Džonson, gradonačelnik Londona.

Kako se bude bližio datum referenduma, biće sve više vesti o posledicama eventualnog izlaska iz EU, stavovima važnih ljudi u Britaniji, i mišljenju javnog mnjenja. Za sada ankete pokazuju da 48% Britanaca želi da ostane u EU, 33% ih je protiv, dok je neodlučnih 19%. Ukoliko podrška napuštanju Unije bude rasla, može se očekivati dodatno slabljenje funte od nekoliko odsto. U za sada malo verovatnom izlasku Britanije iz EU, funta bi oslabila verovatno još 10-20%, dok bi u slučaju ostanka u EU verovatno ojačala približno 10% i nadoknadila barem deo izgubljene vrednosti u poslednjih nekoliko meseci.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da je ostanak Britanije u EU izgledniji scenarij i da je rizik od izlaska već uračunat u trenutni kurs. Ukoliko narednih meseci dođe do dodatnog slabljenja, ono će verojatno biti privremeno i može se iskoristiti za bolju kupovnu cenu od trenutne. U mesecima nakon referenduma funta bi trebalo da dobije na vrednosti. Jačanje će uzrokovati zatvaranje svih prodajnih pozicija koje su već otvorene ili će biti otvorene radi rizika od izlaska iz EU, kaoi i očekivani početak podizanja kamatnih stopa od strane britanske centralne banke. Referendum je verovatno glavni razlog zbog kojeg Bank of England do sada nije počela ciklus zatezanja monetarne politike.

Budući da je situacija u američkoj ekonomiji bolja nego u ekonomijama evrozone, funta bi trebalo da više ojača u odnosu na evro nego u odnosu na američki dolar.

Pročitajte i ovo...