Home VestiPolitika i društvo Kritike na račun kineskog predsednika na godišnjem Kongresu partije

Kritike na račun kineskog predsednika na godišnjem Kongresu partije

by bifadmin

U toku je redovan godišnji Kongres Narodne partije Kine, na kome preko 5.000 delegata iz oblasti politike, finansija i kulture razmatra buduće pravce u kojima će se kretati najmnogoljudnija zemlja na svetu.

Obično ovaj Kongres nije poprište velikih kontraverzi i sukobljavanja, ali ove godine je počeo pomalo neočekivano jer je neuobičajeno veliki broj posetilaca iz univerzitetskih i industrijskih krugova uputio kritike na račun aktuelnog predsednika Xi Jinpinga i njegove aktuelne politike protiv slobode govora i slobodnog onlajn protoka informacija.

Od kada je stupio na dužnost 2012. godine Jinping je poslao u zatvor veliki broj pobornika za ljudska prava, i povećao restrikcije za emitovanje tv materijala.

Jedan od kritičara koji je sada javno istupio, profesor na Šangajskom fakultetu za Finansije i ekonomiju, Jiang Hong, istakao je, govoreći o zabranama na internetu, da „kineska vlast ima obavezu da pruži svom narodu način kako da izražava svoja mišljenja i osećanja“. Jiang je otišao i korak dalje, jer je objavio članak pod naslovom „Samo demokratijom možemo da iskorenimo korupciju“, koji je ukljonjen sa njegovog sajta na engleskom jeziku.

Pročitajte i ovo...