Home VestiPolitika i društvo Posle Britanije, i Norveška želi da „popusti veze“ sa EU

Posle Britanije, i Norveška želi da „popusti veze“ sa EU

by bifadmin

Kada se Velika Britanija izborila za specijalni tretman u EU, mnogi su pomislili da je time učinjen opasan presedan. Ispostavilo se da su bili u pravu jer sada i Norveška razrađuje planove da se na sličan način distancira od Unije.

Zanimljivo je, za početak, to što Norveška nije ni deo zajednice država već sa EU ima specijalne sporazume. Njeni glasači su dva puta odbili ulazak u Uniju ali je ipak ova zemlja usvojila 75% njenih zakona kako bi imala mogućnost pristupa ovom isplativom tržištu.

Sada neki Norvežani žele sličan sporazum poput onog koji je uspostavila Britanija sa EU, a posebno u oblasti samoregulative socijalnih beneficija za imigrante. Tako na primer konzervativac Arve Kambe, koji je član tamošnjeg skupštinskog Komiteta za rad i socijalna pitanja, traži iste povlastice po tom pitanju kakve je dobila i Britanija. Ova zemlja je bogata i nudi svojim građanima besplatno zdravstvo i obrazovanje, a zato je i privlačna strancima. To je razlog što, po Kambeovim rečima, sada troši 25,8 miliona dolara godišnje za beneficije za imigrante.

Kambe se pridružio onim političarima koji žele da popuste “savez” sa EU, i da smanje zavisnost od odluka Brisela.

Pročitajte i ovo...