Home VestiPolitika i društvo Postignut preliminarni dogovor između EU i Turske

Postignut preliminarni dogovor između EU i Turske

by bifadmin

Turska i Evropska unija postigle su dogovor o glavnim tačkama rešavanja masovnog priliva izbeglica na stari kontinent a Donald Task, predsednik Evropskog saveta, je izjavio da je time poslata poruka da su “dani ilegalnih migracija ka Evropi završeni”. Task će ove predloge prosledili liderima EU i razmotriti njihove detalje sa turskim zvaničnicima pre samita koji će biti održan 17. i 18. marta.

Na dugačkom sastanku u Briselu koji je prethodio ovom dogovoru Turska je tražila dodatnih 3,3 milijarde dolara za kontrolu protoka izbeglica koje preko nje odlaze u EU. Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc rekao je novinarima da je EP spreman da ubrza proceduru za dodelu tih sredstava. Dakle, postoji velika verovatnoća da će početna cifra od 3,3 milijarde dolara koje je Turska trebalo da dobije do 2018. za prihvat sirijskih migranata biti udvostručena. Po dogovoru bi Turska sirijske izbeglice trebalo da prosleđuje u EU, ali i da prima nazad ilegalne migrante. Kada Turska počne sa preuzimanjem ovih izbeglica, za svakog vraćenog ilegalnog migranta Unija će prihvatiti po jednu izbeglicu iz Sirije.

Od zvaničnika EU se tom prilikom moglo čuti i da će zvanični Brisel pripremiti otvaranje novih poglavlja u pregovorima o članstvu Turske u Uniji. EU će takođe uvesti viznu liberalizaciju za građane Turske do kraja juna ove godine.

Da podsetimo, Turska je trenutni dom za 2,75 miliona izbeglica, od kojih su mnogi pobegli iz ratom zahvaćene Sirije, ali je istovremeno i tranzitna zemlja za talas migranata iz Pakistana, Avganistana i Iraka. Mnoge od ovih izbeglica pak ne stignu žive do grčke obale, pa je bolja kontrola priliva migranata u neku ruku i sprevčavanje humanitarne katastrofe.

Pročitajte i ovo...