Home VestiPolitika i društvo Izveštaj Evropske komisije povoljno ocenio anti-monopolsko zakonodavstvo Srbije

Izveštaj Evropske komisije povoljno ocenio anti-monopolsko zakonodavstvo Srbije

by bifadmin

Povodom objavljivanja skrining izveštaja Evropske komisije za Pregovaračko poglavlje 8 – Politika konkurencije, Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član Užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU, ukazao je na veliki značaj pozitivne ocene stepena usaglašenosti našeg zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU za ispitivanje povreda konkurencije i za kontrolu koncentracija, date u tom izveštaju.

„Ocenenjeno je da je zakonodavstvo u velikoj meri usklađeno sa pravom EU u ovoj oblasti. Pored slične ocene u materiji carinske unije, ovo je najbolja ocena data u do sada dostavljenim skrining izveštajima za pregovaračka poglavlja“, rekao je Lazarević. Nedavno objavljena studija CEP-a, pod nazivom Politika konkurencije u Srbiji – u čemu je problem, upravo insistira na istim nalazima: da je faza usklađivanja zakonodavstva i prilagođavanja rada nadležnih institucija specifičnostima pravnog okvira zaštite konkurencije iza nas i da je realizovana sa uspehom.

Sada je potrebno da se konkretnim aktima i merama, pre svega od strane Komisije za zaštitu konkurencije, obezbedi konzistentna, hrabra i ubedljiva praksa, naročito donošenje odluka u tzv. slučajevima-orijentirima (landmark slučajevi). Ta praksa će biti predmet pažnje u sledećim fazama pregovaračkog procesa u ovom poglavlju, ali njen cilj „nije dobijanje ocene ’odličan, 5’, već pre svega povoljan uticaj na stanje konkurencije na našem tržištu, stvaranje povoljnijih investicionih uslova, kao i davanje konkretne fizionomije propisanim pravilima suzbijanja restriktivnih sporazuma i zloupotreba dominantnog položaja, radi zaštite legitimnih očekivanja učesnika na tržištu“, naglašava Lazarević.

Izveštaj sadrži merila za otvaranje pregovora u ovom poglavlju, i to isključivo vezano za kontrolu državne pomoći, gde predstoje značajni izazovi, pre svega na planu uspostavljanja pouzdanog, transparentnog i operativno nezavisnog institucionalnog mehanizma.

Pročitajte i ovo...