Home VestiEkonomija Sakso banka: Rast političkog i društvenog rizika je najveći izazov za tržišta u drugom kvartalu

Sakso banka: Rast političkog i društvenog rizika je najveći izazov za tržišta u drugom kvartalu

by bifadmin

Sakso banka, specijalista za investicije i internet trgovanje različitim tržišnim materijalima, objavila je kvartalnu prognozu za globalna tržišta i ključne ideje za trgovanje tokom drugog kvartala (Q2) 2016, nazvanu Esenšel Trejds (Essential Trades):

Politička neizvesnost i rastuće raspoloženje protiv vladajućeg poretka koje može da se vidi u američkoj izbornoj kampanji i uoči glasanja o izlasku Britanije iz EU u junu su dva glavna rizika sa kojima se suočavaju finansijska tržišta u Q2 2016. Njihov značaj dodatno pogoršava konvergencija sličnih sila koje možemo da vidimo širom sveta koje signaliziraju osnovno odbacivanje elite i statusa kvo. U ovoj prognozi, stratezi Sakso banke daju svoje viđenje o tome kako trgovati različitim tržišnim materijalima.

Glavni ekonomista Sakso banke Stin Jakobsen (Steen Jakobsen), tim povodom je izjavio: „Osam godina posle finansijske krize zaposleni odnose kućama najniže zarade u istoriji u odnosu na BDP, dok u međuvremenu korporacije uživaju u najvećim zaradama ikada pre odbitka poreza u poređenju sa BDP. Takođe imamo najniže kapitalne izdatke u istoriji zajedno sa najnižim nivoom produktivnosti. Ovo nesrećno trojstvo objašnjava rast ekstremne levice i desnice, jer predstavljaju najudaljeniju distancu koju možete da pređete udaljujući se od elita.“

„Birači izgleda misle da je i haos bolji od „manje više istih“. Ovu novu paradigmu nazivamo „slom društvenog ugovora““.
U skladu sa tim kontekstom, prognoza Sakso banke za glavne tržišne materijale za Q2 2016 glasi:

Devizno tržište

Ulaskom u drugi kvartal, očekuje se da će se tema uništenog društvenog ugovora osetiti najintenzivnije kod sterlinga dok Velika Britanija napreduje prema potencijalnom Brexitu. Šta to praktično znači daleko je od izvesnog, ali u direktnom smislu po pitanju valute, verovatno će imati velike posledice – naročito u pogledu nestabilnosti deviznog kursa sterlinga.

Takođe, izgleda kao da drugi kvartal može biti vremenski okvir u kome će tržište početi da razmatra verovatnoću Trampovog predsedavanja i šta bi to značilo za ekonomiju SAD i konkretnije, dolar. Postoji jak rizik od slabljenja dolara kako se približavamo izborima ako ankete pokažu veliku verovatnoću Trampove pobede, samo zbog činjenice da Tramp opet predstavlja definiciju nepoznate promenljive, nestabilnost je praktično jedina garancija.

Dodatno društveni ugovor se posle može naći pod vatrom u Japanu. Guverner Banke Japana Haruhiko Kuroda će lako ostvariti 2% ciljane inflacije, ali će to verovatnije biti minus 2% ili čak gore u realnim uslovima.

Obveznice

Rastući pritisak na Evropu u rešavanju nekih od skorašnjih problema može lako da se prelije na obveznice, sa strahovima od izlaska Velike Britanije iz EU i pokretima protiv štednje na periferiji Evrope koji potencijalno vode do zabrinutosti na tržištu. Stratezi Sakso banke su i dalje oprezni, po pitanju stanja finansija na početku drugog kvartala, zbog veoma niskih prinosa, povećanog (i još uvek nepoznatog) broja propisa, viših nefunkcionalnih kamatnih stopa i najvažnije od svega, zastarelih poslovnih modela u tehnološkom smislu.

Robe

Robe konačno pokazuju znake stabilizacije nakon brutalne rasprodaje tokom poslednjih nekoliko godina, sa zlatom i naftom kao predvodnicima. Kupovina zlata je bila gotovo neprekidna u prvom kvartalu, kada su hedž fondovi išli od rekordno kratkih do najvećih neto dugih pozicija tokom 13 meseci – snažan impuls trebalo bi da dovede zlato do, ali ne i preko USD 1.310 za uncu.

Ako brzo premotamo film za prvi kvartal videćemo da se raspoloženje poboljšalo od crnih dana iz sredine januara kada je brent sirova nafta dostigla najniži dvanaestogodišnji nivo. Poželjni opseg cene za naredni kvartal ostaje nepromenjen u odnosu na Q1, između 35-40 dolara po barelu ali sada bez rizika pada cena naniže.

Akcije

Nestabilan početak 2016. godine negativno je uticao na globalno tržište kapitala, poslavši neke sektore na jeftinu teritoriju na osnovu novog modela procene za sektorske indekse MSCI World. Kao rezultat toga, ciklični sektori kao što su proizvodi i usluge diskrecione potrošnje, materijali i finansije su postali jeftini u odnosu na standardizovane mere procene – iz Banke poručuju da su precenili ove sektore na prelazu u Q2.

Makro ekonomija

U makro smislu, postoji nekoliko ključnih rizičnih događaja u drugom kvartalu, uključujući sastanak američkog Saveznog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) 15. juna, referendum o izlasku Velike Britanije iz EU 23. juna, i nove izbore u Španiji. Međutim, čak i ako bismo glatko plovili kroz predviđeno povećanje kamatnih stopa od strane FOMC u Q2, hartije od vrednosti razvijenih zemalja ne izgledaju jeftino u ovom trenutku – sa približnim skokom od 10% od februara u procenama vrednosti.

Očekuje se oštar skok dobiti u Italiji jer se nacionalne finansije oporavljaju i istovremeno obezbeđuju dividendu od oko 3,5%. Na drugom kraju skale, Velika Britanija ostaje precenjena jer vetar u leđa bledog stambenog sektora slabi.

Kako biste pristupili potpunoj listi ideja za trgovanje analitičara Sakso banke koja ide uz Q2 2016 Essential Trades izveštaj trebada posetite: http://cy.saxobank.com/campaigns/essential-trades/2016-q2

Pročitajte i ovo...