Home VestiPolitika i društvo Apel za pomoć poljoprivredniku Žiku Rakićeviću

Apel za pomoć poljoprivredniku Žiku Rakićeviću

by bifadmin

Žiko Rakićević, poljoprivrednik iz sela Zablaće kod Čačka, do pre samo godinu dana vodio je veliko domaćinstvo, neprekidno usavršavajući svoja znanja iz oblasti povrtarstva i stičući neka nova, putujući, obilazeći sajmove… Nažalost, u samo jednom trenutku ceo njegov život se promenio. Žiko je, nesrećnim sticajem okolnosti, ostao bez obe ruke.

Za poljoprivrednika kao što je Žiko, radni radni dan je često počinjao još pre svitanja, a završavao se duboko u noć. Vreo julski dan i hroničan umor uzeli su svoj danak. Žiko kao iskusni poljoprivrednik nije ni slutio da bi ga samo jedan sekund nepažnje prilikom rukovanja tifonom koštao gubitka obe ruke, a umalo i života. Zahvaljujući velikoj prisebnosti u trenutku nesreće, Žiko je ostao živ.

Kada se dokopao lokalne čačanske bolnice, tu nije bio kraj njegovim mukama. Žiko je dobio sepsu i pao u komu. Kao hitan slučaj prebačen je u Beograd, i zahvaljujući velikom iskustvu profesora Bumbaširevića, koji ga je operisao, ostao je živ.

Žiko Rakićević danas zavisi isključivo od pomoći svoje familije. Kako bi se kvalitet njegovog života poboljšao, neophodna je zahtevna operacija i ugradnja sofisticiranih mioelektronskih proteza za obe ruke, ali za tu operaciju potrebno je prikupiti 130.000 evra. Operacija je uspešna samo ako se obavi najkasnije godinu dana posle nesreće, odnosno dok su aktivni najbitniji nervi. Zbog sinhronizacije pokreta ugrađenih električnih ruku neophodna je istovremena operacija na obe ruke.

Priča Žika Rakićevića je opomena svim poljoprivrednicima da ma koliko imali iskustva u poslu, trenutak nepažnje može da im ugrozi život i donese nesagledive posledice.

Ovim putem apelujemo na sve ljude dobre volje da se uključe u akciju prikupljanja sredstava za Žika Rakićevića kako ne bi morao da do kraja života zavisi od pomoći drugih.

Uprkos nevolji koja ga je snašla, on se ne predaje, ide dalje i ima želju za životom kakva se retko sreće, verujući da će se ljudi dobre volje ujediniti i skupiti novac za njegovu operaciju. TV prilog o Žiku Rakićeviću možete pogledati na ovom linku.

Donacije za pomoć Rakićeviću omžete uplatiti na:

Dinarski račun kod UniCredit Bank Vlasnik Žiko Rakićević, broj računa 170-0010008087001-19

Devizni račun UniCredit Bank Serbia JSC
Name of beneficiary: Ziko Rakicevic, Beneficiary’s address: Mrsinci, Cacak, Serbia
Beneficiary account number/IBAN: RS35170001000808700216, SWIFT adress: BACXRSBG

Pročitajte i ovo...