Home VestiIT i nauka Symantec: Novo IoT rešenje koje pomaže proizvođačima automobila da se zaštite od napada nultog dana

Symantec: Novo IoT rešenje koje pomaže proizvođačima automobila da se zaštite od napada nultog dana

by bifadmin

Korporacija Symantec, globalni lider u sajber bezbednosti, predstavila je Symantec Anomaly Detection for Automotive koji štiti od napada nultog dana i nikada viđenih problema sa kojima se suočavaju savremena povezana vozila. Anomaly Detection for Automotive naime obezbeđuje ključnu sposobnost da se identifikuju problemi za ranu sanaciju u povezanim automobilima, koji inače nude vozačima brojne pogodnosti, poput navigacije, daljinske pomoći na putu i WiFi hotspotova koji se povezuju na mobilne mreže. Po Gartnerovim predviđanjima ovakvih povezanih automobila će biti 220 miliona na putevima u 2020. godini. Dok nove tehnologije obećavaju unapređenje iskustva same vožnje, one istovremeno hakerima otvaraju prostor za napade koji mogu da ugroze vozače i putnike.

Symantec Anomaly Detection for Automotive koristi mašinsko učenje da pruži pasivnu bezbednosnu analitiku u vozilu koja nadzire sav saobraćaj na CAN magistrali (Controller Area Network) i ne ometajući funkcionisanje vozila uči na osnovu posmatranog šta je to što je normalno ponašanje, notirajući anomalije u ponašanju koje mogu biti pokazatelj napada koji je u toku.

Ovo Symantec-ovo rešenje radi gotovo sa bilo kojim automobilom, bez obzira na proizvođača i model. “Internet stvari obuhvata mnogo različitih oblasti, ali povezani automobili će iz korena promeniti prevoz i komunikaciju u pokretu,” rekao je Kristijan Kristiansen, potpredsednik bezbednosnih proizvoda u kompaniji IDC. “Kako povezani automobili postaju normalna pojava, bezbednosna pitanja su već privukla pažnju poznavalaca i javnosti. Vođeni tom prilikom, proizvođači automobila i njihovi dobavljači će se udružiti sa dobavljačima sajber bezbednosnih rešenja na poslu obezbeđivanja povezanih automobila, kao što obezbeđuju bilo koju drugu umreženu krajnju tačku – poput mobilnog telefona ili laptopa. Imajući stalno na umu bezbednost, ne samo što će doprineti da se obezbedi bezbednost vozača i putnika, već će izgraditi poverenje u proizvođače automobila i ekosistem koji se formira oko paradigme “Interneta stvari”.

Ključne prednosti Symantec Anomaly Detection for Automotive uključuju:

– Učenje ponašanja vozila na jedan dublji i precizniji način, omogućavajući proizvođačima da uoče prethodno neregistrovane napade.
– Automatsko određivanje prioriteta incidenata, na osnovu doživljene kritičnosti i rizika.
– Automatsko otkrivanje anomalija bez potrebe da proizvođači postavljaju pravila ili formiraju politike.
– Minimalna potrošnja memorije i procesorskih resursa za rešenja za analitiku koje je od početka pravljeno za vozila.

Ovo je četvrto po redu rešenje osmišljeno za automobilsku industriju, pored Symantec Embedded Security uključuje i: Critical System Protection, Code Signing i Managed Public Key Infrastructure.

Pročitajte i ovo...