Home Slajder Besplatna zabava za Holanđane

Besplatna zabava za Holanđane

by bifadmin

Holanđani su čudan narod. Ovo je veoma moderna zemlja u kojoj doslovno postoje hiljade mogućnosti za zabavu: od kablovske televizije sa stotinama kanala, super brzog Interneta, preko najnovijih filmova u bioskopima do nevjerovatne količine pozorišnih i muzičkih događanja. Ali Holanđani su stipse svjetskog kalibra i vole sve sto je sniženo u cijeni (korting) ili još bolje: što je besplatno. Kao na primer gledanje „Gipsanih letova“.

Međutim ovo je zemlja u kojoj se stvari veoma rijetko samo jednom rade. Popularni koncepti se analiziraju, unapređuju i lansiraju bez obzira kako čudno mogu zvučati.

Originalna Holandska besplatna zabava je koliko jednostavna, toliko i čudna: gledanje sa nadvožnjaka ili sa zelenog pojasa pored autoputa, sabraćaja koji prolazi autoputem. Da, u Holandiji se svakodnevno mogu vidjeti jedan ili dvoje ljudi svih godišta koji stoje ne nadvožnjaku i gledaju saobraćaj ispod. Naravno ovo kulminira krajem juna kada se u sjevernom gradu Assen-u održava Motociklistička velika nagrada Holandije. Hiljade motociklista na dvotočkašima svih modela prolaze autoputem A28 ka sjeveru. A desetine hiljada Holanđana provode doslovno nekoliko sati nakrcani na nadvožnjacima gledajući ih kako prolaze ispod.

 

 

motociklisti

 

Gledanje saobraćaja na autoputevima nije jedina tradicionalna zabava u Holandiji. Najpopularnija besplatna zabava je toliko popularna (kako je i morbidna) da čak ima svopstveno ime: Ramptourisme (katastrofa turizam). Kada god se u Holandiji desi mala ili velika nesreća ili katastrofa bilo kakve vrste: od masovog sudara na autoputu, preko prevrnutog krana, požara, poplave ili velike eksplozije Holanđani su spremni da sjednu u auto i voze desetine pa i nekada 100 km ne bi li došli na mjesto nesreće i proveli sate gledajući šta i kako se desilo i šta se još uvijek zbiva. Ovo je masovni problem koji je postao još gori sa dolaskom socijalnih medija jer postavljanje slika katastrofe na Twitter ili Facebook je siguran način da se dobije na popularnosti. Holandske pomoćne službe (policija, vatrogasci i hitna pomoć) mrze ovo iz dna duše – jer stotine parkiranih kola mogu veoma lako blokirati pristup i bitno ometati pužanje pomoći. Holandska policija sada na primjer redovno koristi plastične zavjese visine 2 metra i dužine preko 100 metara kojima blokira poglede radoznalih i sprečava pravljenje gužve prvenstveno na autoputevima.

 

nesrece pored puta

 

Naravno znatiželjni Holanđani željni besplatne zabave nisu uvijek nepoželjni. Raznorazni građevinski projekti su tradicionalno takođe veoma popularni i građevinske firme su to već odavno shvatile. YouTUBE je prepun profesionalno napravljenih videa koji pokazuju raznorazne holandske građevinske projekte (i naravno prominentno prikazane logotipe građevinskih firmi). Ali video – čak i live video nije dovoljan – Holanđani vole da vide kako stvari napreduju sopstvenim očima, i to iz dana u dan. I odnedavno postoji rješenje za to: tribine za gledaoce!

 

gledaoci gradjevinskih radova

 

Građevinske firme u Holandiji su počele masovno da postavljaju tribine za gledaoce pored svojih velikih građevinskih projekata. Specijalni „hospitality officers“ su unajmljeni da se brinu da promatranje je sigurno i bez problema i da je besplatna topla šolja kafe ili čaja ponuđena prisutnima:

 

kafa za gledaoce

 

Naravno interesovanje nije svakoga dana isto – ako je kiša onda je manje gledalaca, ali kad se neki veliki komad opreme prenosi ili kada se nešto bitno događa, onda se zna skupiti i par stotina gledalaca uživo i povrh toga još par hiljada koji gledaju live streaming.

Ovaj najnoviji trend mi nije bio poznat dok nisam prošle sedmice vidio reportažu o ovome na televiziji. Ali znatiželjnost nije ni meni nepoznata stvar, ako ni zbog čega drugog, a onda da lično vidim te ljude koji gledaju građevinske radove. Danas sam zato spakovao sendviče i jabuku u ranac i idem da gledam kako se pravi nova parkirna garaža u gradu 10 km dalje. Navodno danas će da se izliva betonski krov na prvom spratu i biće puno mješalica betona. Zato treba poraniti da se uhvati dobro mjesto!

 

 

 

Saša Svitlica, vlasnik i direktor holandske konsultantske firme GreenMonkerys

Pročitajte i ovo...