Home VestiEkonomija Bosch zaposlio sve učenike koji su u njegovoj fabrici obavljali đačku praksu

Bosch zaposlio sve učenike koji su u njegovoj fabrici obavljali đačku praksu

by bifadmin

Miloš Tatić i njegovih devet drugova iz klupe danas su potpisali ugovor o radu sa kompanijom Bosch u kojoj su prethodne dve godine u okviru projekta kooperativnog obrazovanja obavljali učeničku praksu. Tokom obraćanja novinarima Tatić se predstavio kao učenik Tehničke škole “Milenko Verkić Neša” Pećinci, iako to više nije, ali kako sam kaže, teško je navići se za tako kratko vreme na novi status – zaposlene osobe. On i njegovi drugari su naime pre mesec i po dana završili trogodišnju srednju školu, u junu su položili završni ispit, a već 13. jula počinju da rade u fabrici za proizvodnju sistema brisača u Pećincima. To im je omogućilo školovanje za industrijskog mehaničara po kooperativnom modelu koji prilagođava elemente dualnog obrazovanja uslovima u Srbiji.

Da podsetimo, trogodišnji profil „industrijski mehaničar“ uveden je prvi put u Tehničkoj školi „Milenko Verkić Neša“ u septembru 2014. godine u okviru javno-privatnog partnerstva između Opštine Pećinci, kompanije Robert Bosch d.o.o i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ. Deset učenika koji su tada bili prvi razred raznih obrazovnih profila prešlo je na ovaj smer u drugoj godini školovanja, i tako dve godine kasnije, danas, postalo prva generacija u Srbiji odškolovana po kooperativnom sistemu. U tom preriodu oni su obavljali praktičnu nastavu u kompaniji 3 meseca u kontinuitetu u drugoj godini školovanja, a dva puta po tri meseca u trećoj, završnoj godini školovanja. To im je, po rečima Spomenke Rakić, direktorke Tehničke škole “Milenko Verkić Neša”, omogućilo da steknu ne samo tražene stručne kvalifikacije, nego i radne navike, osećaj za timski rad i uvid u to kako izgleda svakodnevica jedne odrasle zaposlene osobe. To ih pak nije obeshrabrio – učenici su se trudili, vredno radili i učili, i sada su retki osamnaestogodišnjaci koji u moru nezaposlenih mladih mogu da se pohvale posedovanjem radne knjižice.

Radovan Živković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije je tim povodom izjavio da dugo godina radi ovaj posao ali da je sada prvi put video kako „ideali postaju stvarnost“ odnosno kako određena reforma u obrazovanju daje tako konkretne efekte kao što je direktno zapošljavanje odmah iz srednje škole. Rezultatima koji su ostvareni posle samo dve godine školovanja industrijskih mehaničara zadovoljna je i An-Katrin Henšel (Ann-Kathrin Hentschel), vođa tima GIZ projekta “Reforma srednjeg stručnog obrazovanja u Srbiji” ali i generalna direktorka partnerske kompanije BOSCH Srbija, Jovanka Jovanović. Ona je istakla da je ulaganje u edukaciju kadrova preduslov za rast modernih kompanija i podsetila da je osnivač kompanije Robert Bosch još 1913. godine shvatio važnost ovih investicija i napravio u štutgartskoj fabrici radionice u kojima su obučavani đaci i studenti. Bosch je smatrao da su životno i radno iskustvo najbolji učitelji, i stavljao ih je ispred teorijskog znanja. Ova kompanija i dalje vrednuje usavršavanje praktičnih znanja, što tokom formalnog školovanja što tokom kasnijeg žviotnog doba kroz kontinuirano obrazovanje – prošle godine 65% zaposlenih u kompaniji Bosch je prolazilo treninge, za šta se na godišnjem nivou izdvaja 180 miliona evra.

Od obrazovanja koje obezbeđuje brzo pronalaženje posla imaju koristi svi – i učenici, i škole koje tako postaju primamljivije za nove đake, ali i lokalna samouprava. Ako bismo na reformu školstva gledali kao na kartašku igru mogli bismo reći da su u njoj Opštini Pećinci raspoređene „dobre karte“ (ozbiljne i dobre kompanije na njenoj teritoriji), ali je i opštinsko rukovodstvo umelo da prepozna značaj reforme obrazovanja na duže staze. Zbog toga će, prema rečima Dubravke Kovačević Subotički, predsednice Opštine, mladi sada umesto da se „trbuhom za kruhom“ upute u veće gradove odlučiti da ostanu i rade, žive i osnivaju porodice u Pećincima.

Pročitajte i ovo...