Home VestiIT i nauka Transformacija finansijskog sektora u digitalnoj ekonomiji

Transformacija finansijskog sektora u digitalnoj ekonomiji

by bifadmin

Potreba za transformacijom uzrokovana je izazovima digitalne ekonomije koji su preklopili sa nestabilnim tržištem i sve strožim regulativama. Transformacija je najvažnija stvar na umu rukovodilaca u finansijskim sektorima kompanija širom sveta. Nije ni čudo što veliki broj zaposlenih trenutnu situaciju vidi kao pretnju po poslovanje, ali sasvim opravdano, jednak broj smatra da je to i velika poslovna prilika i preduzima aktivnosti kako bi realnost tržišta preokrenula u svoju korist.

Istorijski gledano, zaposleni u finansijskom sektoru su bili ti kojima su se akcionari obraćali za savet u nemirnim vremenima. Razlozi su u prošlosti možda bili drugačiji, ali količina nemira koju digitalna ekonomija unosi zaista je velika, tako da su svi pogledi uprti u finansije u iščekivanju rešenja. Ankete i istraživanja pokazuju da upravni uticaj finansija raste, da se obim posla proširuje i da plate rastu, ali korenita promena tek očekuje sektor finansija. To će biti najveća transformacija otkako je ERP izmišljen, koja je neophodna ukoliko finansije žele da ostanu relevantne za upravne funkcije i rukovodioce.

Razlog za to je što su procesi i metode rada kojima se finansije danas služe razvijeni prethodnih nekoliko decenija kako bi podržali analognu eru poslovanja. Procesi se zatvaraju jednom mesečno, postoje godišnji budžetski ciklusi, a zatvaranje krajem kalendarske godine i revizija su suštinski događaji godine.

Na koji način se digitalno razlikuje od ovoga? Suština je u trajanju ciklusa, zato što digitalno reaguje na događaje istog trenutka kada se oni dešavaju. Digitalno stalno inovira. Da bi se preživelo u digitalnoj ekonomiji, vreme ciklusa u finansijama će morati dramatično da se promeni.
Krajem prošle godine, CFO Research je u saradnji sa SAP-om obavio globalno istraživanje na uzorku od 1.544 profesionalaca u finansijskom sektoru. Zaključak tog istraživanja je da je budućnost svetla za karijeru u finansijama, ali da će efektivna upotreba tehnologija biti od suštinskog značaja za uspeh. U ovom izveštaju, izdvojilo se devet promena koje će oblikovati karijeru u finansijama.

1. Zaposleni u finansijama svoj posao danas doživljavaju privlačnijim i uticajnijim nego što su očekivali, što je potvrdilo 82% ispitanika. Oni ne očekuju samo da slažu cifre u finansijskim izveštajima, već da utiču na poslovanje kompanije, pa 89% ispitanika očekuje da se njihov uticaj poveća u narednih pet godina.
2. Iako su zadovoljni svojim poslom, zaposleni u finansijama ne vide sebe statičnim, već očekuju da se razvijaju profesionalno i da povećaju opseg unutar kompanija. Zato 57% njih očekuje da će proširiti zaduženja koja trenutno imaju u narednih pet godina.
3. Finansije postaju centralna tačka različitih aspekata kompanije. Zato je 51% ispitanika deo centralizovane korporativne finansijske funkcije koja pokriva više grupa ili poslovanja, a dodatnih 11% je u deljenim centrima koji pokrivaju više grupa.
4. Finansijski timovi moraju da se prilagode poslovnom okruženju gde su odluke kompleksnije, a moraju da se donose brže nego ikad. Iz tog razloga, 85% ispitanika se slaže da će uspeh njihovih kompanija zavisiti direktno od njihovih sposobnosti da se prilagode tim zahtevima.
5. Zaposleni u finansijama žele da se na njih računa prilikom analiza budućeg poslovanja i uvida u poslovanje.
6. Zaposleni u finansijama traže načine da steknu bolje razumevanje što više elemenata poslovanja, kako mogli da pružaju napredne analize.
7. Bolja upotreba naprednih tehnologija leži u srži napora finansija da poboljša performanse. Zato 68% ispitanika smatra da će tokom narednih pet godina kompleksnost i obim podataka znatno otežati kompanijama da te podatke pretoče u brze akcije.
8. Profesionalci u finansijskoj industriji posežu za tokovima digitalizacije informacija kao osnovom za uspešno pružanje naprednih analitika.
9. Digitalizacija i automatizacija se češće percipiraju kao mogućnosti za pružanjem dodatne vrednosti, pre nego pretnja za poslove u finansijama, što potvrđuje 71% ispitanika.

Pet tehnoloških trendova koji su konačno sazreli i koji radikalno menjaju finansije su hiperkonektivnost, superkompjuteri, Cloud computing, pametno okruženje zahvaljujući ugrađenim senzorima, robotici i veštačkoj inteligenciji, kao i sajber bezbednost. Zahvaljujući njima, finansije su u mogućnosti da sruše okvire koji su ih do sad ograničavali i da potpuno izmene ovu profesiju. Međutim, za mnoge finansijske organizacije osnovne prepreke predstavljaju stari i nepovezani finansijski sistemi koji stvaraju nepotrebnu kompleksnost, podižu troškove i usporavaju vreme reagovanja. Odgovor za taj problem predstavlja revolucionarna SAP HANA platforma, koja je osnova najmodernijeg finansijskog sistema danas dostupnog, SAP S/4HANA.

Za kompanije sa veoma kompleksnim, starim sistemima, ovo je put do digitalizacije bez prekida poslovanja. Zbog toga što se centralne finansije mogu postaviti bez posledica na postojeće sisteme i procese, ovo rešenje može da donese visoku vrednost za kratko vreme i po znatno nižoj ceni nego konsolidacija tradicionalnog ERP-a.

SAP-ov portfolio rešenja za finansije (SAP S/4HANA Finance) je vodeći kada se radi o pomoći finansijskim timovima da pređu na taj sledeći strateški nivo. SAP S/4HANA Finance omogućava profesionalcima u finansijskom sektoru ne samo da sakupljaju i čuvaju ogromne količine podataka širom preduzeća, već i da ih pretoče u realna uputstva za poslovanje. SAP-ova rešenja omogućavaju finansijskim timovima da počnu putovanje od nekoga ko beleži cifre, do nekoga ko savetuje, a zatim do, što je najvažnije, pravih partnera u poslovanju.

Pročitajte i ovo...