Home VestiPolitika i društvo Brexit bi mogao da se oduži

Brexit bi mogao da se oduži

by bifadmin

Britanske vlasti ne mogu da otvore Član 50 Lisabonskog sporazuma i time započnu proces izlaska iz EU samo na osnovu rezultata referenduma, već za to mora da glasa i parlament ove zemlje. Tako piše u odluci Visokog suda o ovom pitanju na koju su aktuelne britanske vlasti već najavile žalbu.

Prethodno je nova britanska premijerka Tereza Mej tvrdila da poslanici neće morati da glasaju ali sada se javljaju oni koji kažu da bi ovo bilo – neustavno.

Lider laburista Džeremi Korbin apelovao je na vlasti da iznesu ovaj problem pred zakonodavce “bez odlaganja” uz poštovanje transparentnosti i uloge parlamenta. Lider evroskeptičnog UKIP-a Najdžel Faraž izrazio je strah od izdaje od strane onih 51,9 odsto glasača koji su u junu glasali za Brexit.

Analitičari očekuju da bi pokretanje debate o ovom procesu u parlamentu moglo da oduži izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Unije, a neki kažu čak i da ga zaustavi. No, da bi se to desilo ipak bi iz korena morale da se promene neke stvari jer su konzervativci Tereze Mej za sada najveća partija u parlamentu.

Pročitajte i ovo...