Home Posle 5 Konkurs Vip talenti za koreografe

Konkurs Vip talenti za koreografe

by bifadmin

Već sedam godina zaredom projekat Vip talenti, koji su pokrenuli Beogradski festival igre i kompanija Vip mobile, omogućava kontinuirani susret i rad baletskih talenata, učenika profesionalnih baletskih škola, kao i mladih igrača koji su tek započeli svoju karijeru, sa vrhunskim pedagozima klasičnog baleta i savremene igre, kao i sa renomiranim koreografima ili igračima koji gostuju u Beogradu.

Brojni besplatni majstorski kursevi i radionice organizuju se pre ili tokom svake festivalske edicije, dok je upravo zahvaljujući ovom projektu veliki broj igrača ostvario kontakt sa inostranim školama i trupama, što je usmerilo njihovo dalje usavršavanje ili omogućilo njihov dalji profesionalni angažman.

Projekat je takođe pružio nemerljivu podršku domaćim pedagozima koji prate igru, kroz mogućnost da se upoznaju sa radom inostranih obrazovnih institucija, novim metodama u edukaciji igrača, kao i sa novim formama umetničke igre ili procesom nastajanja savremenih koreografskih dela.

U želji da se nadalje unapređuje domaća scena umetničke igre, Beogradski festival igre i kompanija Vip mobile su u okviru projekta Vip talenti pokrenuli konkurs za domaće koreografe, nudeći šansu za njihovo predstavljanje domaćoj i međunarodnoj publici, u okviru svake naredne edicije festivala. Na taj način, ustanovljava se proces selekcije srpskih učesnika na Beogradskom festivalu igre, i daje veći i vidljiviji podstrek domaćem plesnom stvaralaštvu.

Sa obzirom da je prvi, ovogodišnji konkurs za delo domaćeg talentovanog koreografa, će ponuditi blaže kriterijume selekcije. Naime, pozvani su da se prijave svi autori koji su svoja dela realizovali tokom 2016. godine, ili planiraju premijerno izvođenje do 1. aprila 2017. godine. Komad ne sme biti kraći od 20 minuta, i mora biti tehnički pripremljen za izvođenje na sceni. Profesionalna biografija koreografa, ostalih autora i izvođača, tekstualni opis dela, kao i kompletan video snimak (ukoliko je komad izveden) ili snimak probe sa kompletnom muzičkom podlogom i dramaturškim rešenjima (za komade u nastajanju), potrebno je poslati poštom na adresu Nacionalna fondacija za igru, Kolarčeva 3, Beograd 11000, sa naznakom „za koreografski konkurs Vip talenti“. Rok za slanje prijava je 31.12.2016. godine, dok će rezultati konkursa biti poznati do 15. januara, 2017. godine.

Žirijem koji će odlučivati o koreografskom delu domaćeg autora koje će u okviru projekta Vip talenti biti izvedeno na 14. Beogradskom festivalu igre, predsedavaće slavni koreograf Vilijam Forsajt. Njegovo najnoviji komad delo „Katalog“, takođe je deo programa narednog festivala, i to u izvođenju trupe Dance On iz Berlina.

Pročitajte i ovo...