Home Blogovi Kako da vas vozilo košta što manje?

Kako da vas vozilo košta što manje?

by bifadmin

Preduzetnik ste, ili vlasnik malog ili srednjeg preduzeća? Posao se širi i potrebna su vam vozila za komercijaliste ili prevoz robe? Porodica se širi? Deca se na zadnjem sedištu svađaju jer nema dovoljno prostora? Treba vam novi automobil, jer ulaganje u stari već previše košta? Idealno je vreme da razmislite o kupovini novog vozila, jer sajam je na pragu, poručuju stručnjaci iz Erste banke koji su na blogu podelili sa građanima nekoliko saveta o kupovini vozila. U donjem delu teksta prenosimo njihove savete. 

 

Finansijski lizing i zašto?

Lizing je uobičajeni način finansiranja vozila jer je sam automobil sredstvo obezbeđenja plaćanja, pa lizing kuća može da ponudi nižu kamatu. Nominalna kamatna stopa kreće se od 1,40 do 3,49 odsto, u zavisnosti od brenda. Uobičajeno je da se vozila putem finansijskog lizinga finansiraju na 60 meseci, ali ovaj period može biti i karaći.

PDV se u finansijskom lizingu plaća na početku i otplatom poslednje rate, možete, ali i ne morate postati vlasnik vozila. Ako ste pravno lice, predmet je u pravnom vlasništvu lizing kuće i u ekonomskom vlasništvu primaoca lizinga, a knjigovodstveno ga vodite kao svoje osnovno sredstvo.

Od dodatnih troškova još plaćate i upis u Registar lizing ugovora. Zaduženje se vodi u Kreditnom birou.

 

Zakup, rent iliti jednostavno: trošak

Ukoliko automobil ili lako komercijalno vozilo kupujete zbog potreba svog biznisa, preporučujemo da razmislite i o zakupu (operativnom lizingu).

Sama činjenica da ste se odlučili da zakupite vozilo donosi vam niz prednosti. Automobil je i pravno i ekonomski u vlasništvu Zakupodavca koji ga vodi kao svoje osnovno sredstvo, vi kao zakupac knjižite trošak poslovanja i obelodanjujete u napomenama uz finansijske izveštaje dugoročni zakup. Zakupnine knjižite u bilansu uspeha, a zakup je priznati trošak poslovanja.

Dakle, ako finansirate vozilo putem operativnog lizinga (zakupa), imate dvostruku korist: vozilom zarađujete i umanjujete osnovicu poreza na dobit.

U skladu sa vašim planovima, možete se opredeliti za kratkoročni zakup (1-2 godine) ili dugoročni zakup (3-4 godine) sa godišnjim ograničenjem kilometraže koju takođe prilagođavate svojim potrebama: od 20.000-30.000km. Jednom položena garancija kao sredstvo obezbeđenje (depozit) po završetku svakog ugovorenog zakupa može se preneti na sledeći i time, bez angažovanja dodatnih obrtnih sredstava, možete da obnavljate svoj vozni park u skladu sa trenutnim potrebama.

 

Kredit, dobro poznati bankarski proizvod

Ukoliko želite da automobil od početka glasi na vas, da nemate zalogu, onda izaberite kredit. Naš savet je da pogledate i raspitate se koja vrsta kredita vam se više isplati, namenski, gde banka po profakturi plaća isporučiocu na njegov račun iznos koštanja automobila, ili Vam banka novac uplaćuje na vaš račun. Takođe, za auto kredit indeksiran u evrima učešće iznosi 30 odsto, dok za auto ili keš kredit u dinarima – nema učešća.

Imajte u vidu da se za skuplja vozila neretko traži i zaloga na vozilu, kao i kasko.

Pročitajte i ovo...