Home VestiPolitika i društvo Britanski izbori: Torijevci i evroskpetici osvojili manje mesta u parlamentu

Britanski izbori: Torijevci i evroskpetici osvojili manje mesta u parlamentu

by bifadmin

Izgleda da se britanska premijerka Tereza Mej preigrala prevremenim raspisivanjem izbora, na kojima su konzervativci izgubili apsolutnu većinu u parlamentu. Sada u britanskom zakonodavnom telu niko nema jasnu većinu – prema još uvek nepotpunim rezultatima torijevci vode, ali čak i da osvoje predviđenih 318 mesta, neće imati potrebnu većinu od 650 poslanika. Torijevci su naime izgubili 12 mandata u odnosu na prethodni saziv a opozicioni laburisti su osvojili ukupno 269 mesta, tj. 29 više nego ranije.

Mediji pišu da je to lični poraz za Terezu Mej koja je raspisala prevremene izbore računajući da će osvojiti još više poslaničkih mesta, što bi joj omogućilo bolju poziciju u pregovorima o izlasku Britanije iz Evropske unije, odnosno pregovaranje “tvrdog” izlaska iz EU.

Sada joj je planove pomrsio Džeremi Korbin, ispred laburista, koji je javno poziva da podnese ostavku. On se protivi merama štednje i smanjenju javne potrošnje ali smatra da se razgovori o izlasku Britanije iz EU moraju nastaviti nezavisno od toga ko bude formirao vladu. No, s obzirom na činjenicu da je Korbin izjavio da neće praviti kompromise i loše političke brakove, očekuje se da će ipak Mejova napraviti vladajuću koaliciju.

Što se tiče ostalih stranaka, pored torijevaca najveći gubitnik izbora je Škotska narodna partija (SNP) koja se zalaže za nezavisnost i koja je osvojila je 35 mesta, odnosno 21 mandat manje nego ranije. Liberali demokrati, jedina jasno proevropska stranka, osvojila je dodatnih četiri mesta, i ima ukupno 12 mesta u novom sazivu. Evroskeptična partija Ukip izgubila je svoje jedino mesto koje je imala u parlamentu.

Pročitajte i ovo...