Home VestiPolitika i društvo Neke zemlje “crnog kontinenta” će snabdevati Evropu strujom

Neke zemlje “crnog kontinenta” će snabdevati Evropu strujom

by bifadmin

Mnogima su prva asocijacija na Afriku nestašice struje i pijaće vode, glad, širenje bolesti koje više ne postoje u zapadnom svetu i druge nedaće. Međutim ovaj kontinent je pun kontrasta. Subsaharski deo Afrike donekle podseća na pomenutu viziju “mračnog kontinenta” – neke zemlje poput Južne Afrike i Nigerije imaju česte nestašice struje koje onemogućavaju normalan život ali i ekonomski razvoj. Afričke zemlje generalno slabo investiraju u energetski sektor, oko 12 milijardi dolara godišnje, iako je npr. u 2015. bilo potrebno uložiti 33 milijardi dolara. Zbog toga je struja dostupna nedovoljnom broju ljudi, a oni koji je imaju je preplaćuju.

Međutim, kao što smo već napisali, nije Afrika samo Nigerija. Zemlje sa Severa poput Egipta, Alžira, Tunisa i Maroka, investirale su milijarde dolara u projekte vezane za održivu energiju, uglavnom solarnu. U pitanju su ogromni projekti sa velikim dometom. Primera radi, TuNur je solarno postrojenje u Tunisu zamišljeno kao međunarodni energetski koridor između Severne Afrike i Evrope koji će snabdevati strujom domove u Italiji i Francuskoj. Ovaj koridor mogao bi da dobaci čak do Velike Britanije, ako se ukaže potreba za električnom energijom tamo. Istovremeno se radi na kompleksu Noor Ouarzazate u Maroku koji bi po završetku izgradnje, 2018. godine, trebalo da postane najveće solarno postrojenje na svetu. I Egipat ima svoja solarna polja, poput Kuraymat-a koji je izgrađen pre sedam godina i koji sada električnom energijom snabdeva skoro dva miliona ljudi. Kada se putuje duž ove zemlje pogled odvraćaju i nepregledni redovi belih vetrenjača koje su dodatak solarnim panelima.

Dakle, ovaj deo Afrike je prepoznao značaj proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, a najviše pomoću sunca, kojeg ima u izobilju. I ne samo to, ove zemlje su i ekološki osvešćene. Maroko je tako zabranio upotrebu plastičnih kesa i postavio veoma ambiciozne ciljeve u ograničavanju emisija ugljen dioksida. U ovoj zemlji se većina džamija hladi pomoću – sunčeve energije.

Severne zemlje Afrike imaju partnerske odnose sa privatnim sektorom i sa stranim kompanijama koje sa njima dele znanje o održivim projektima, i baš zbog toga napreduju krupnim koracima.

 

 

Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...