Home VestiIT i nauka Južna Koreja najavila zatvaranje platformi za trgovanje kriptovalutama, pa to demantovala

Južna Koreja najavila zatvaranje platformi za trgovanje kriptovalutama, pa to demantovala

by bifadmin

Južnokorejski ministar pravde objavio je plan o zatvaranju platformi za trgovanje kriptovalutama, što je izazvalo nagli pad vrednosti bitkoina i ostalih virtuelnih valuta na tamošnjem tržištu. Cene bitkoina na južnokorejskoj plataformi Bithumb potonule su 18 posto, a ethereum je oslabio 23 procenata.

Ministar Park Sang-Ki se naime plaši bi pucanje ovog mehura izazvalo pravu ekonomsku katastrofu. Zato njegovo ministarstvo priprema predlog zakona kojim se „zabranjuju sve transakcije na trgovačkim platformama koje se baziraju na kriptovalutama“.

Vrlo brzo pošto je ova vest odjeknula širom sveta, ova zemlja je demantovala pomenute planove. „Svi ministri u vladi su saglasni oko potrebe za odgovorom države na pregrevanje u spekulacijama kriptovalutama i uvođenjem određenog stepena regulativa“, izjavio je južnokorejski ministar finansija Kim Dong-jeon i dodao: „Pitanje zabrane trgovanja, o kom je ministar pravde govorio juče, predlog je Ministarstva pravde, ali je potrebna šira koordinacija među ministrima“.

Južna Koreja je inače postala jedan od centara trgovanja kriptovalutama, s udelom u globalnim transakcijama od oko 20 odsto. Poređenja radi, udeo južnokorejske ekonomije u svetskoj je oko dva procenta.

Pročitajte i ovo...