Home VestiPolitika i društvo UNHCR traži okončanje mediteranske pat pozicije

UNHCR traži okončanje mediteranske pat pozicije

by bifadmin

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) pozvao je danas evropske zemlje da okončaju niz sporova oko brodova sa spašenim migrantima i sklope regionalni mediteranski dogovor koji će razjasniti gde takvi brodovi mogu da pristanu.

Ta agencija UN, sa sedištem u Ženevi, pozdravila je jučerašnju odluku Malte da dozvoli brodu „Akvarijus“ da pristane u njenu luku, da bi 141 migrant s broda bio rasporedjen u pet evropskih zemalja.

Medjutim, visoki komesar za izbeglice Filipo Grandi je rekao da se „nije smelo dozvoliti da stvari odu tako daleko“.

„Pogrešno je, opasno i nemoralno da se spasilački brodovi primoravaju da lutaju Mediteranom dok se vlade takmiče ko će da preuzme najmanje odgovornosti“, naveo je on.

Nova italijanska vlada odbija da dozvoli ulazak u svoje luke bilo kom privatnom spasilačkom brodu.

Projekat “LOVE Pravo, Red, Vrednosti za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije” finansira Evropska unija, a sprovodi Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA i partneri – BETA novinska agencija i Centra za istraživanje javnih politika. Sadržaj i statovi izneti na ovoj web stranici ni pod kojim okolnostima ne izražavaju stavove Evropske unije

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...