Home VestiPolitika i društvo BASF dodeljuje 875.000 dinara najboljim studentima-inovatorima u Srbiji

BASF dodeljuje 875.000 dinara najboljim studentima-inovatorima u Srbiji

by bifadmin

Najveća nemačka hemijska kompanija BASF, pod pokroviteljstvom Kabineta ministra zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, raspisala je konkurs za bespovratno finansiranje naučno-istraživačkih projekata studenata svih godina osnovnih, master, doktorskih i specijalističkih studija.

Za potrebe finansiranja projekata u okviru BASF Start-up Science konkursa, izdvojen je ukupni novčani fond od 875.000 dinara, a osnovni uslov za učešće je da prijavljeni projekti doprinose rešavaju nekih od problema održivog razvoja, odnosno unapređuju postojeća rešenja.
Pravo učešća na konkursu imaju svi studenti prirodnih nauka nezavisno od nivoa studija, fakulteta ili univerziteta koji pohađaju. Takođe, nebitno je da li su njihovi projekti u početnoj ili poodmakloj fazi razvoja, ali je važno da prijavljeni radovi odgovaraju na neku od tri teme konkursa: urbano stanovanje, pametna energija i pametni gradovi.

Kako je predstavljeno na konferenciji za medije u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković” u Beogradu, projekat će trajati tri i po meseca. Zainteresovani studenti moći će da prijave svoja rešenja do 11. novembra, a najbolje ideje biće proglašene 20. decembra na javnoj odbrani.

„Energetska efikasnost, mogućnosti za reciklažu različitih materijala, pijaća voda, čist vazduh, pronalaženje alternative za neobnovljive prirodne resurse zaokupljaju pažnju svuda u svetu i efikasno iznalaženje rešenja za ove probleme trasiraće dalji put čovečanstva u celini. Međutim, nedostatak kapitala čest je razlog zbog kog inovatori ne uspevaju da objave svoje patente, naučnici ne dovrše svoje radove, a dobre ideje ne budu realizovane. Imajući to u vidu, mi smo odlučili da organizujemo BASF Start-up Science konkurs, koji će obezbediti novčanu podršku projektima najmlađih naučnika i istraživača u Srbiji, koji vrlo teško dolaze do preko potrebnih sredstava. Na ovaj način želimo omogućiti da talenat i dobre ideje ne budu sputane, već naprotiv podstaknute kako bi dostigle svoj pun potencijal”, istakao je Simon Franko, direktor kompanije BASF u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Nenad Popović, ministar u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj, objasnio je značaj ovog konkursa za mlade naučnike i inovatore i poželeo sreću svim učesnicima. On je rekao da je važno da se privatni sektor uključi u podsticanje preduzetništva kod mladih tako da koriste svoje znanje za razvoj inovativnih rešenja sa globalnim tržišnim potencijalom.

Pročitajte i ovo...