Home VestiPolitika i društvo Digitalno izdavaštvo: Objavljivanje knjige za samo 99 evra

Digitalno izdavaštvo: Objavljivanje knjige za samo 99 evra

by bifadmin

Objaviti knjigu u Srbiji nije nimalo lako. I ne samo da nije lako, već zna biti izuzetno skupo, posebno ako se pogleda standard prosečnog čoveka. Ta investicija može stajati izdavača i po nekoliko hiljada evra a na sve to ovaj vid investicije zna biti veoma rizičan jer povratak uloženog nije uopšte zagarantovan, pa čak ga je teško i očekivati. Zato ne treba da čudi što se veliki izdavači sve teže odlučuju da podrže neke relativno nepoznate autore i finansiraju im projekat od same štampe pa sve do marketinga i distribucije. Međutim, mnogi pisci su rešenje našli u digitalnom izdavaštvu koje je mnogo prihvatljivije i primamljivije. Upravo kod ovog tipa izdavaštva su nikad lakši uslovi za izdavanje knjige.

E knjige su budućnost

Digitalne odnosno e knjige su digitalno izdate knjige koje sadrže tekst i slike. E knjige se mogu čitati na različitim elektronskim uređajima kao što su uređaji za čitanje e knjiga (e čitači), desktop računarima, laptopovima, tabletima i smartfonovima. Uprkos uvreženom mišljenju, e knjige koje prodaju na online marketima nisu samo obične knjige prebačene u PDF fajl, iz prostog razloga što se takav fajl može kopirati. Zato e knjige dolaze sa kodiranom protekcijom od kopiranja odnosno piraterije što pruža maksimalnu bezbednost svakom autoru. Ovo je od izuzetne važnosti pogotovo u finansijskom smislu zato što piratske verzije mogu zadati veliki udarac džepu bilo kog autora. Međutim, ako se odluči za digitalno izdavaštvo, neće morati uopšte da brine o tome i biće maksimalno siguran da će njegovo delo doneti maksimalnu finansijsku korist.

Zašto e knjige?

Iako ste navikli da oko vas mnogo češće viđate klasične odnosno tradicionalne štampane knjige, imajte na umu da e knjige sve više preuzimaju svetsku industriju knjiga zato što ih je lako proizvoditi, a još lakše kupovati i čitati. Proces pravljenja digitalne knjige uglavnom traje tek nekoliko nedelja, dok objavljivanje štampane knjige nekada može potrajati i nekoliko meseci, ako ne i čitava godina! Drugo, kupovina e knjiga je nikada lakša, jer ih možete kupovati uz samo par klikova iz udobnosti svog doma što prilično dobija na značaju kako nam dolaze sve hladniji zimski dani. Kao treće, a možda i najbitnije, cena izrade e knjige je neuporedivo manja u odnosu na svog tradicionalnog konkurenta. Naime, digitalnu knjigu možete izdati već danas za samo 99 evra.

Najpovoljniji uslovi za izdavanje knjige

Kao što smo već pomenuli, za cenu od 99 evra važe delo može ugledati svetlost dana. I ne samo to, u ovu cenu je uračunato uredničko čitanje, distribucija na najveće svetske online markete Google Play i iTunes, što znači da ste na samo klik od čitalaca i potencijalnih kupaca i fanova u više od sto zemalja širom sveta, dok su tu takođe i mesečni finansijskih izveštaji. Sve što je potrebno sa vaše strane jeste da posedujete rukopis u Word formatu. Nakon toga, ostaje vam samo da se registrujete na platformu za izdavanje knjiga na kojoj ćete popuniti sve potrebne podatke. Na toj platformi možete naručiti nešto od dodatnih opcija kao što su korice, marketing, lektura i korektura.

Pročitajte i ovo...