Home VestiPolitika i društvo Forum posvećen učenju stranih jezika uz rad

Forum posvećen učenju stranih jezika uz rad

by bifadmin

Četvrti Godišnji HR Forum, posvećen učenju stranih jezika uz rad biće organizovan 27. februara i po prvi put u Novom Sadu. Predstavnici najvećih korporacija koje posluju u Srbiji govoriće o tome zbog čega je važno i na koji način kompanije treba da podrže zaposlene u usavršavanju znanja stranih jezika i kakva je korist od toga i za jedne i za druge. Forum organizuje vodeći svetski lanac škola stranih jezika Berlitz uz podršku Nemačko-srpske privredne komore.

Korišćenje stranih jezika na radnom mestu više nije samo specifično za rad u internacionalnim kompanijama već postaje nužno gotovo bez izuzetka čak i u malim firmama. Poznavanje stranih jezika je zato sve češće uslov za prijem na posao, ali njegovo usavršavanje uz rad je potreba koja je prepoznata u mnogim malim i velikim kompanijama bez obzira na delatnost.

Globalizacija u poslovanju i pristupu informacijama doveli su do toga da je obavljanje i jednostavnijih radnih zadataka teško bez znanja stranog jezika. Na primer, čak i radnici koji možda nikada neće biti u prilici da razgovaraju ili se dopisuju sa strancima imaju velike šanse da se susretnu sa dokumentacijom, uputstvima, objašnjenjima na stranom jeziku, da pohađaju neku obuku ili da moraju na internetu da potraže savet ili iskustva koja najčešće nisu na maternjem jeziku.

Prema istraživanjima Berlitza u Srbiji, potrebe posla i dalje su vodeći motiv za učenje stranih jezika u Srbiji – više od 80 posto! Svaki deseti polaznik obuka za strane jezike to čini prevashodno zbog studiranja, pet posto zbog putovanja, a dva posto zbog selidbe u inostranstvo.

Pročitajte i ovo...