Home VestiPolitika i društvo Vlada donela uredbu o vojnoj obuci građana

Vlada donela uredbu o vojnoj obuci građana

by bifadmin

Vlada Srbije donela je uredbu kojom se uređuje način obučavanja građana i kategorije građana koje će za potrebe odbrane zemlje obučavati Ministarstvo odbrane, objavljeno je u Službenom glasniku.

Prva kategorija građana koje obučava Ministarstvo odbrane su lica u rezervnom sastavu koja nisu odslužila vojni rok, što znači građani koji su sa navršenih 30 godina života rešenjima nadležnih teritorijalnih organa Ministarstva odbrane prevedeni u rezervni sastav.

Druga kategorija su lica u rezervnom sastavu koja su odslužila vojni rok sa oružjem, a nemaju raspored u jedinicama Vojske Srbije, civilnoj zaštiti i drugim snagama odbrane. Poslednju kategoriju čine žene vojni obveznici.

Kako se navodi u odluci, teorijska nastava obuhvata sadržaje kao što su osnovne odredbe međunarodnog humanitarnog prava i Pravila upotrebe Vojske Srbije.

Takođe obuhvataju „razvijanje i negovanje bezbednosne kulture, vojničke tradicije i moralnih normi, kao značajnih komponenata ukupnih priprema za odbranu i sprovođenje odbrane zemlje“.

Praktična nastava izvodiće se vežbanjem strojevih radnji, rukovanja, upotebe i održavanje naoružanja i vojne opreme i taktičkih radnji za uspešno samostalno i grupno vođenje borbe.

Praktična nastava takođe obuhvata vežbanje otklanjanja ili ublažavanja posledica proisteklih iz opasnosti od vojnih i nevojnih bezbednosnih izazova, rizika i pretnji, pružanje samopomoći i prve pomoći, zaštite životne sredine i zaštite od požara.

Obučavanje građana za potrebe odbrane zemlje sprovodi se kroz osnovnu obuku, specijalističku obuku i druge oblike obuke, navodi se u uredbi.

Osnovna i specijalistička obuka se izvode u centrima Vojske Srbije najduže 25 dana u toku kalendarske godine, dok se drugi oblici obuke izvode najduže 20 dana.

Osnovnoj i specijalističkoj obuci podležu lica u rezervnom sastavu koja nisu odslužila vojni rok i žene vojni obveznici, a drugim oblicima obuke podležu lica u rezervnom sastavu koja su odslužila vojni rok sa oružjem, a nije im određen raspored u rezervnom sastavu i žene vojni obveznici.

Izvor Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...