Home VestiIT i nauka Srbija zaradila milijardu evra od izvoza softvera i usluga

Srbija zaradila milijardu evra od izvoza softvera i usluga

by bifadmin

Srbija je u oblasti informacionih tehnologija u 2018. godini izvezla proizvode i usluge u vrednosti od milijardu evra, što je po značaju stavlja daleko ispred bilo koje druge industrije, izjavio je predsednik Upravnog odbora Društva za informatiku Srbije (DIS), Vladan Atanasijević.

Na konferenciji za novinare, organizovanoj u susret obeležavanju 50 godina postojanja DIS-a, Atanasijević je rekao da je „glavno pitanje kako i na koji način informatika može da podrži Srbiju u njenom razvoju“.

„Jedan aspekt je kako na pravi način da primenjujemo informacione tehnologije i da kroz primenu informacionih tehnologija podignemo nivo edukacije, informisanosti i produktivnosti. Drugi aspekt je da informacione tehnologije budu industrijska grana, da prodajemo proizvode iz ove oblasti i da kao društvo od toga prihodujemo“, naveo je Atanasijević.

On je istakao i da je „izvoz od milijardu evra u IT industriji daleko značajniji od izvoza nekih drugih industrija“.

„Neto bilans je dosta povoljan u ovoj oblasti, jer ne morate da uvezete 800 ili 900 miliona nekih sirovina da bi izvezli gotov proizvod. Postoji čitava lepeza usluga koje možemo da pružamo kao podrška informacionim tehnologijama i na taj način da zaposlimo veliki broj ljudi“, naveo je Atanasijević.

Predsednik DIS-a, Nikola Marković najavio je skup „Dan informatičara Srbije“, koji će se održati 18. novembra, i istakao da je zadatak ovog društva promocija informacionih tehnologija.

„Mi afirmišemo najbolje rezultate u ovoj oblasti, razmatramo aktuelne društvene probleme i tražimo da se preduzmu odredjene mere i aktivnosti. U tom smislu podneli smo brojne inicijative nadležnim organima“, kazao je Marković.

Članica upravnog odbora DIS-a, Dragana Bečejski Vujaklija navela je da „ako želimo da pravimo proizvod za svetsko tržište on mora da bude po svetskim standardima“. „Potrebno je da podignemo nivo znanja o samim standardima i prednostima njihove primene kod svih aktera, kao i da regulišemo obaveze primene standarda u zakonskim i podzakonskim aktima.

Tu je i usaglašavanje programa proizvoda i usluga domaće IT industrije sa medjunarodnim IT standardima“ rekla je Bečejski Vujaklija. DIS je jedina informatička organizacija u Srbiji koja je i član Medjunarodne organizacije za obradu informacija (IFIP).

Izvor Beta

Pročitajte i ovo...