Home VestiIT i nauka Italija: Javnost rekla ne korporativnoj pohlepi

Italija: Javnost rekla ne korporativnoj pohlepi

by bifadmin

Neimenovani proizvođač medicinskih uređaja zapretio je da će tužiti dvojicu mladih italijanskih inženjera zato što su uprkos njihovom protivljenju pomoću 3D tehnologije ištampali nedostajuće ventile za respiratore od kojih zavise životi najteže obolelih pacijenata od korona virusa. Italijanska ministarka za tehnologiju i inovacije javno se zahvalila dvojici entuzijasta, a burne reakcije na društvenim mrežama su jednoglasne u oceni da je ovo „pobeda solidarnosti i zajedništva nad pohlepom tržišnog kapitalizma“.

Naime, specijalni jednokratni plastični ventil koje je potrebno menjati u respiratoru (veštačkim plućima) nakon nekoliko dana korišćenja, kod proizvođača medicinskih uređaja koštaju oko 11.000 američkih dolara.

Međutim, dvojica inženjera iz jedne italijanske starap firme su uspela da za manje od 24 sata uz pomoć 3D tehnologije odštampaju potpuno funkcionalnu repliku originalnih ventila, što je koštalo oko jedan dolar po komadu.

3D štampači u službi zdravlja

Italija ima više od 32.000 potvrđenih infekcija COVID-19 i preko 2.500 umrlih od korona virusa. Obe brojke su globalno uporedive samo sa brojem zaraženih i umrlih tokom ekspanizije infekcije korona virusa u kineskom gradu Wuhanu. Italijanske bolnice doslovno su pretrpane bolesnicima čiji životi zavise od dostupnosti respiratora.

Pre nekoliko dana, bolnica u gradu Chiari u pokrajini Brescia nije mogla da obezbedi službenim kanalima ventile za rad respiratora od kojih zavise životi deset pacijenata.

Bolnica je poslala poziv za pomoć, a taj apel je u najširoj javnosti proširio Massimo Temporelli, osnivač italijanske firme za proizvodna rešenja FabLab. Na njegov poziv, istog dana su se odazvali Cristian Fracassi i Alessandro Ramaioli iz lokalnog startapa Isinnova, koji se bavi 3D štampom i ustupili svoj 3D uređaj kao rešenje za izradu zamenskih ventila.

Ali kada su njih dvojica zatražila od originalnog proizvođača tehničke crteže koje bi mogli da koriste za 3D štampu replika ventila, proizvođač ih je odbio i zapretio da će ih tužiti za kršenje patentne zaštite originalnog proizvoda.

Fracassi i Ramaioli su potom uzeli jedan originalni ventil, ručno ga izmerili, izradili CAD-CAM rekonstrukciju i odštampali tri različite verzije. Kada su ih odneli u bolnicu, jedna od verzija se savršeno uklopila u respirator. Posle toga su finalnu verziju reprodukovali u više desetina komada.

Ljudskost iznad profita

Od trenutka kada ih je originalni proizvođač odbio do potpuno funkcionalnog zamenskog dela proteklo je manje od 24 časa, pa su Isinnovini ventili ugrađeni za protekla tri dana u svih deset respiratora od kojih zavise životi najteže obolelih od korona virusa.

„Pacijenti su bili u životnoj opasnosti, mi smo morali brzo da delujemo – i tačka“, piše Fracassi na svom postu na Facebooku i dodaje: „Naš cilj nije da profitiramo od ove tragedije i zato ćemo praviti ove ventile isključivo za hitno spasavanje života u bolnicama – to je jedini razlog zbog kojega smo bili prisiljeni da uradimo ovako nešto uprkos protivljenju vlasnika patenta“.

Italijanska ministarka za tehnologiju i inovacije Paola Pisano se javno zahvalila dvojici mladih inženjera na njihovom radu, a reakcije na društvenim mrežama su jednoglasne u u oceni da je ovo „pobeda solidarnosti i zajedništva nad pohlepom tržišnog kapitalizma“.

Izvor: bug.hr

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar