Home VestiEkonomija Srpska kompanija pravi najveću evropsku Kovid laboratoriju

Srpska kompanija pravi najveću evropsku Kovid laboratoriju

by bifadmin

Posle šest šlepera opreme, jutros je, uz pomoć PKS, iz Beograda put Holandije krenulo i 14 eksperata srpske kompanije Termovent. Oni će tamo raditi na uspostavljanju najveće Kovid laboratorije u Evropi za izradu testova i potencijalnu proizvodnju vakcine.

Laboratorija bi trebalo da počne sa radom u julu ove godine. Prva faza projekta odnosi se na formiranje laboratorije za testiranje na Kovid 19, a druga, koju je Termovent već ugovorio, podrazumeva izradu prostora za proizvodnju vakcina. Kompanija ovaj projekat realizuje sa preduzećem Poonawall, za koje inače proizvodi i montira opremu i obezbeđuje zahtevane tehnološke uslove za proizvodnju vakcina i ostalih preparata iz te grupe.

Termovent je do sada isporučio opremu za najveću Kovid laboratoriju u šest šlepera svojih gotovih proizvoda, a od sada će koordinisati rad svih stručnjaka na ovom poslu, među kojima su i montažeri iz Slovenije i drugih zemalja EU. Iz Srbije je otputovalo 14 eksperata, uglavnom mašinskih inženjera, specijalista za montažu Termoventove opreme. Oni će montirati opremu koja treba da obezbedi uslove za smeštaj tehnologije za Kovid laboratorije.

„U otežanim uslovima transporta i poslovanja zbog pandemije, sa kakvim se nikada do sada nismo suočavali, uspeli smo da pošaljemo ljude u Holandiju zahvaljujući PKS, koja nam je pomogla da savladamo komplikovane procedure i ispunimo sve zahteve“, izjavio je Dušan Perović, predsednik Termoventa.

Ova porodična kompanija se bavi proizvodnjom, projektovanjem i montažom HVAC (heating, ventilating, and air conditioning) opreme i procesnih sistema. Prepoznatljiva je u zemlji i u svetu, između ostalog, i po proizvodnji „čistih soba“ za zdravstvo i farmaceutsku industriju.

Dušan Perović, osnivač i predsednik ove kompanije, je inače i četvrti po redu dobitnik nagrade EY Preduzetnik godine u Srbiji.

Izvor i foto: PKS

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar