Home VestiEkonomija Austrija je izdala 100-godišnju obveznicu

Austrija je izdala 100-godišnju obveznicu

by bifadmin

Austrija je u sredu prvi put nakon tri godine izdala 100-godišnju obveznicu, za koju je na tržištu bila velika potražnja.

Očekuje se da će austrijske vlasti tim državnim vrednosnim papirom prikupiti dve milijarde evra, s kuponskom kamatnom stopom koja će biti postavljena na samo 0,85 posto.

Potražnja za novom austrijskom obveznicom dostigla je 17,7 milijardi evra, što je devet puta više od ponude, javljaju strane novinske agencije, navode organizatori aukcije.

Austrija je jedina evropska država koja na javnim aukcijama nudi obveznice s tako dugim rokom dospeća. Izdalo ih je samo nekoliko drugih zemalja, poput Belgije i Irske, ali su ponuđene zatvorenom krugu investitora.

Prema novinskoj agenciji Reuters, obveznicu s rokom dospeća od stotinu godina nakon izbijanja pandemije Covida-19 izdao je još samo Izrael.

– To jasno pokazuje da se tržište vratilo u normalu i oporavlja se od krize, jer austrijska vlada inače ne bi mogla prodati takve obveznice, rekao je Michael Lester iz nemačke Commerzbank.

Veliko zanimanje odražava želju investitora za dugoročnim hartijama od vrednosti, koje im nude veći povrat u vremenu niskih kamatnih stopa u Evropi. Osim toga, mirovinski i osiguravajući fondovi koji ulažu u takve vrednosne papire trebaju dugoročnu imovinu.

Austrija je zadnji put izdala vek dugu obveznicu 2017. godine, kada je morala pristati na neusporedivo veću kamatnu stopu od 2,1 posto.

Izvor: Indikator.ba

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar