Home Vesti Sveštenik robot neutralnog pola i sa silikonima

Sveštenik robot neutralnog pola i sa silikonima

by bifadmin

U japanskom budističkom hramu vernike od nedavno dočekuje sveštenik koji ruši sve predrasude o tome kako je religija nepopravljivo konzervativna. Prvo, reč je robotu. Drugo to je i sveštenik i sveštenica, jer je robot polno neutralan. Treće, ima ugrađene i silikone. Dakle, kompletno prilagođeno religijsko-tehnološko rešenje idelima našeg vremena i apsolutno u trendu.

Nasuprot EU, gde prema najnovijem izveštaju Evropske komisije čak 40% preduzeća uopšte na planira da uvodi veštačku inteligenciju u poslovanje u skorije vreme, Japanci su počeli da robotizuju i „onostrano“.

U budističkom hramu Kodaiji u japanskom gradu Kjotu, vernike od nedavno dočekuje sveštenik po imenu Mindar, pravi predstavnik modernog doba.

Prvo, ovaj sveštenik muškog imena je ustvari reinkarnacija ženskog božanstva, budističke boginje milosrđa Kanon Bodistave. No, ova boginja ima običaj da se prikazuje ljudima kroz mnoštvo različitih oblika, pa Mindar osim što je muška varijanta žene, sada se reinkarnirao i u obliku – robota.

I uz sve to, ima ugrađene i silikone. Dakle, kompletno prilagođeno religijsko-tehnološko rešenje idelima našeg vremena i apsolutno u trendu.

Hrišćanske preteče robotizacije sveštenstva

Ruku na srce, automatizovana božanstva i nisu tako velika novost, počev još od drevnih Egipćana. Za njihove sveštenike se osnovano sumnja da su koristili i neka pomoćna tehnička sredstva ne bi li bogovi „progovorili“ pred vernicima u hramovima.

Hrišćani su, pak, bili preteče usađivanja veštačke inteligencije i u same sveštenike. Hrišćanski „roboti“, odnosno mehaničke sprave obučene u svešteničku odoru počele su da se prave još u srednjem veku. Njihova glavna uloga je bila da zablistaju u obrednim povorkama tokom slavljenja božićnih i uskršnjih praznika.

Krunski dokaz da se hrišćanska religija uveliko petljala sa tehnologijom čak i u ta „mračna vremena“ je mehanički monah napravljen još u 16. veku. „Zgotovio“ ga je jedan španski časovničar, a ovaj robot star više vekova funcioniše do današnjeg dana!

Hodajuća investicija od milion dolara

Japanska varijanta veštački inteligentnog sveštenika u budističkom hramu starom četiri stotine godina je, naravno, mnogo naprednija. A „bogu hvala“ i skuplja. To je hodajuća investicija od ravno milion dolara, koliko je koštala proizvodnja ovog robota koji se zvanično opisuje ovako:

„Mindar je visok 195 centimetara, sačinjen je od aluminijuma i silikona, ima polno neutralno telo i rezultat je saradnje Kodaiji hrama i stručnjaka za robotiku na Univerzitetu u Osaki“.

Veštačko inteligentni monah će morati u školu

U saopštenju se dodaje da je programiran (ili bi tačnije bilo reći da je programirano?) za održavanje propovedi, može da se kreće kroz hram i da komunicira s ljudima. Da li ti razgovori donose vernicima prosvetljenje u saopštenju se ne objašnjava, ali se zato ističe da je u planu dalje unapređenje mašinskog učenja.

Drugim rečima, sveštenik robot će pohađati dodatnu edukaciju kako bi mogao da odgovara i na složenija duhovna pitanja koja muče vernike.

A šta kažu njegove „ljudske“ kolege o ovakvoj inovaciji u njihovom monaškom i duhovnom životu? U izjavi za novinare, budistički monasi „od krvi i mesa“ bili su odgovarajuće budistički sažeti. Jedini komentar je glasio da će sveštenik robot svakako duže živeti od njih.

Foto: TheDigitalArtist, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar