Home VestiEkonomija Već se primećuje ozbiljan pad tražnje za pametnim telefonima

Već se primećuje ozbiljan pad tražnje za pametnim telefonima

by bifadmin

U prva tri meseca ove godine proizvođači mobilnih telefona na tržište su slali manje svoje robe nego inače. Od januara do marta poslato je za 11,7 odsto manje pametnih telefona, odnosno njih 275,8 miliona. To je najveći pad otkad se prave ovi uređaji.

Takva situacija je najviše uticala na Kinu, u kojoj se proizvodi najveći broj pametnih telefona. Iz magacina njenih proizvođača u prvom kvartalu poslato je za 20,3 odsto manje telefona krajnjim kupcima.

Analitičari smatraju da će najveći proizvođači pametnih telefona ipak opstati, jer su otporniji na ovakve udare. Nekima čak, uprkos pandemiji, posao ide dobro. Jedan od takvih je Hjuavei koji je u pomenutom poeriodu poslao čak za jedan odsto više telefona na tržište. Međutim, većina velikih, poput Epla, Šaomija i sličnih, ipak je pogođena padom potražnje.

Jedina dobra stvar u celom ovom haosu – ako se to može nazvati dobrim – je to što bi se kupci telefona uskoro mogli obradovati snižavanju njihovih cena. Razlog za to bi mogao biti pad tražnje zbog ekonomske nesigurnosti, koji po pravilu, ako dugo traje, obara cene svakoj robi.

Foto: JESHOOTS-com, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar