Home VestiPolitika i društvo Već nekoliko vakcina za korona virus je u fazi testiranja na ljudima

Već nekoliko vakcina za korona virus je u fazi testiranja na ljudima

by bifadmin

Naučnici širom sveta prekovremeno rade na pronalaženju vakcine za virus korona. Trenutno je 155 vakcina u nastanku, od čega je već 22 u fazi testiranja na ljudima.

Proteklih dana u našoj javnosti pisalo se o AZD1222, poznatoj pod kolokvijalnim nazivom “Oksford vakcina”. Ona je ušla u poslednju fazu ispitivanja, što znači da bi se, ako sve bude išlo po planu, mogla već u septembru naći u upotrebi. Prema navodima Nedeljnika, oni koji je prime mogli bi razviti 2,6 puta više antitela nego najjači organizmi koji su “preležali” infekciju.

Međutim, britanski naučnici nisu lideri u ovim istraživanjima. Prva zemlja koja je objavila završetak testiranja na ljudima je Rusija. U njoj je na vakcini radio Prvi moskovski državni medicinski univerzitet. Prema tamošnjim medijima, vakcina se pokazala efikasnom.

Odmah iza Rusije vakcinu bi svetu mogla ponuditi i Kina, iz koje je i potekao virus, odnosno koja je imala najviše vremena da ga upozna i istraži. Naime, kineska farmaceutska kuća Sinovac Biotech započinje treću fazu testiranja vakcine. Istraživanje bi trebalo da se sprovede na 40.000 kandidata.

Prema podacima koje prikuplja Njujork tajms, osim ovih pobrojanih, vakcine koje najviše obećavaju su i ona kineske kompanije Anhui Zhifei Longcom koja je u drugoj fazi testiranja, Novavax-ova koju bi trebalo da finansira američka država, kanadska kompanije Medicago i vakcina kompanije CanSino Biologics koja je već odobrena za upotrebu u vojsci.

Foto: Caniceus, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar