Home VestiEkonomija I Kina razmatra protekcionističke mere

I Kina razmatra protekcionističke mere

by bifadmin

Kina je najavila uvođenje “crne liste” za strane kompanije koje posluju na njenoj teritoriji a za koje se proceni da ugrožavaju njene interese. Zapadni mediji smatraju da je ova mera najviše okrenuta prema američkim kompanijama.

Posle peripetija vezanih za poslovanje Hjuaveja, TikToka i WiČeta na američkom tržištu, oglasilo se kinesko Ministarstvo trgovine najavivši uvođenje mera za strane kompanije za koje procenjuje da ugrožavaju njen nacionalni suverenitet, bezbednost ili razvojne interese. Kompanijama koje se nađu na ovoj “crnoj listi” mogao bi da bude zabranjen uvoz ili izvoz iz Kine, ali i ulaganje u ovu zemlju.

Kako navodi Volstrit Džurnal, ova lista se može shvatiti i kao ograničavanje inostrane konkurencije, a posebno američkih tehnoloških kompanija. Kao primer navodi se Cisko, rival kineskog Hjuaveja. Ovaj medij očekuje da bi ta i nekoliko drugih velikih američkih kompanija, poput Epla, Boinga i drugih, mogle biti stavljene na listu.

Šta ovo znači za strane kompanije

Iako zapadni mediji ovaj potez ocenjuju kao zaoštravanje trgovinskog rata između dve sile i nameru najveće azijske ekonomije da blokira poslovanje američkih preduzeća na svom tržištu, njima zapravo neće biti potpuno zabranjen rad u Kini.

Naime, oni koji se nađu na “crnoj listi” dobiće vremenski rok u kojem bi trebalo da otklone ponašanje koje ih je kvalifikovalo za nju, pišu kineski mediji. Nejasno je šta one sve treba da urade da bi bile izbrisane sa liste, kao i kako će se ove nove mere tačno sprovoditi, a čini se da se kineskim vlastima ni ne žuri mnogo sa njihovim uvođenjem. Pretpostavlja se da Kinezi iščekuju rezultate američkih izbora kako bi ova odluka stupila na snagu.

Ipak, previše je pretpostavki a malo jasnih činjenica o ovoj temi. Jasno je samo da je u pitanju neka vrsta odgovora na američki protekcionizam, ali za sada se ne zna koliki će biti domet tih mera.

Foto: miapowterr, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar