Home VestiPolitika i društvo Jedan odsto najbogatijih emituje više štetnih gasova nego svi siromašni zajedno

Jedan odsto najbogatijih emituje više štetnih gasova nego svi siromašni zajedno

by bifadmin

Najbogatijih 63 miliona ljudi u svetu, što je jedan odsto čovečanstva, emituje dvostruko više štetnih gasova nego sve siromašne zemlje zajedno. Dok 41,5 miliona siromašnih u svetu emituje 29 odsto štetnih emisija, samo u Nemačkoj 8,3 miliona najbogatijih emituje 26 odsto emisija, navodi se u najnovijem izveštaju nevladine organizacije Oxfam.

Siromašni plaćaju cenu potrošnje bogate manjine, pokazuje najnoviji izveštaj britanske nevladine organizacije Oxfam. U izveštaju koji je pratio podatke o emisiji štetnih gasova u periodu od 1990. do 2015. godine navodi se da jedan odsto najbogatijih u svetu emituje dvostruko više štetnih gasova nego sve siromašne zemlje zajedno.

Rezultati pokazuju da je u pomenutom periodu 10 odsto najbogatijih u svetu, što je oko 630 miliona ljudi, bilo odgovorno za 52 odsto emisija štetnih gasova. Najbogatijih jedan odsto, odnosno oko 63 miliona ljudi, emitovalo je 15 odsto štetnih gasova, a stanovništvo u siromašnim zemljama svega sedam odsto.

Najbogatiji Nemci zagađuju tek nešto manje nego 41,5 miliona siromašnih

Katastrofalne posledice klimatske krize već se osećaju u mnogim delovima sveta zbog ekonomskog sistema koji se oslanja na konzumerizam i neprekidni rast, i deli svet na ekonomske dobitnike i gubitnike, upozorava se u izveštaju.

Primera radi, 10 odsto najbogatijih Nemaca, a reč je o oko 8,3 miliona ljudi, snosi odgovornost za 26 odsto emisije štetnih gasova u razdoblju od 1990. do 2015. godine. Siromašnija polovina stanovništva je pet puta brojnija, obuhvata 41,5 miliona građana, a njezin je udeo u emisiji štetnih gasova bio tek nešto veći od nemačkog – iznosio je 29 odsto.

U izveštaju se ističe da je kao izvor štetnih emisija posebno problematičan saobraćaj. Na listi vodećih generatora štetnih emisija prvi je aviosaobraćaj, a odmah iza njega su sportski terenski automobili.

Stoga se u izveštaju, pored predloga za restrukturiranje načina na koji funkcioniše savremena privreda, predlažu restriktivne mere poput posebnog oporezivanja onih koji koriste prevozna sredstva za koje je dokazano da emituju najviše štetnih emisija.

Apel globalnih kompanija

Gotovo u isto vreme kada je objavljen Oxfam-ov izveštaj, više od 560 globalnih kompanija je izdalo saopštenje u kojem pozivaju svetske vlade da preduzmu konkretne mere za efikasniju borbu protiv klimatskih promena.

Saopštenje je dostavila javnosti koalicija „Business for Nature“ ispred kompanija čiji prihodi premašuju 4.000 milijardi dolara, a koje uključuju i korporacije kao što su Walmart, Citigroup, Microsoft, IKEA-u, Unilever, AXA…

Apel je upućen uoči samita Ujedinjenih nacija o bioraznolikosti koji će se održati 30. septembra u Njujorku. Cilj je da se usaglasi novi globalni dogovor za zaštitu prirode od pretnji poput ogromnih požara u Amazoniji i Kaliforniji.

Foto: DanielleTunstall, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar