Home VestiEkonomija Udruženje turističkih agencija Srbije: Obustavili smo prodaju novih aranžmana

Udruženje turističkih agencija Srbije: Obustavili smo prodaju novih aranžmana

by bifadmin

Turističke agencije obustavljaju prodaju turističkih aranžmana, ali će dosad ugovorena putovanja i zamenski vaučeri biti realizovani, izjavila je za Novu ekonomiju Marija Matijević, predsednica udruženja turističkih agencija UTAS povodom najave da od sutra nijedna agencija neće imati licencu za organizovanje putovanja.

Ona je potvrdila da su osiguravajuće kompanije izašle iz posla sa turističkim agencijama i da više ne žele da im izdaju garanacije od nesolventnosti zbog velikog rizika. Time 1. oktobra ističu polise koje su sklopljene početkom godine, a agencije bez garancija gube licence za organizatore putovanja.

„To što mi nemamo garancije za nova putovanja ne znači da naši putnici koji već imaju ugovorena putovanja, neće biti ispoštovani“, ističe ona i dodaje da će agencije moći da obavljaju posredničke poslove i realizuju do sada ugovorena putovanja. Agencije će moći da prodaju izlete po Srbiji, avio karte i autobuske karte, kao i hotele iz Srbije pod uslovom da imaju ugovor o poslovno tehničkoj saradnji.

Turističke agencije na crnoj listi

Prema njenim rečima, agencije ne mogu da ispune zakonske uslove za nastavak licence budući da je cela industrije kod banaka „na crnoj listi“.

„Ukoliko država, osiguravajuće kuće, agencije i banke ne pronađu adekvatno rešenje, nijedna turistička agencija u Srbiji od 1. oktobra neće moći da proda više nijedan aranžman“, upozorava Marijević.

Ona kaže da je agencijama izbrisano ustavno pravo na rad, a da trenutno nemaju ni sa kim da razgovaraju dok se ne formira Vlada Srbije.

„Mi ionako nemamo posla od marta, već smo na ivici egzistencije jer nikakvu sektorsku pomoć nismo dobili za razliku od kolega iz hotelijerstva“, dodaje ona.

Nadležno ministarstvo obećava rešenje

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija neće oduzimati licence turističkim agencijama i očekuje se da rešenje za novonastalu situaciju bude pronađeno u narednih sedam do 10 dana, najavio je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Dodao je da su predstavnici tog ministarstva održali sastanak sa Udruženjem banaka Srbije, na kojem se razmatralo pitanje bankarskih garancija, kao i modela za obezbeđivanje garancija putovanja prilikom sklapanja turističkih aranžmana.

Predstavnici Udruženja banaka dostaviće do kraja ove nedelje predlog procedure za operativno funkcionisanje i eventualno aktiviranje bankarskih garancija, s obzirom na to da takav model garancija putovanja do sada nikada nije bio korišćen u praksi, iako je predviđen Zakonom o turizmu. Ta procedura će biti ugrađena u novi Pravilnik o garancijama putovanja rekao je Ljajić.

Paralelno sa tim, dodao je on, predstavnici ministarstva će posredovati između osiguravajućih kuća i turističkih agencija, kako bi se rešio aktuelni spor i na taj način koristio i taj mehanizam za obezbeđivanje garancija putovanja.

Sasvim je neuobičajeno da osiguravajuće kuće tri dana pre isteka roka važenja aktuelnih licenci naprasno obaveste agencije da neće pružati tu vrstu usluge, pravdajući to velikim stepenom rizika. Suština jeste da osiguravajuće kuće rade procenu rizika za svaku pojedinačnu agenciju i da posluju sa onim agencijama za koje procene da su stabilne i solventne, rekao je ministar.

Ljajić je ponovio da ministarstvo neće oduzimati licence agencijama, jer očekuje da se problem reši u narednih sedam do deseta dana i dodao da je letnja turistička sezona već završena, kao i da se ne očekuje sklapanje novih turističkih aranžmana u tom periodu.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar