Home VestiIT i nauka Domaća kompanija našla se na listi Top 10 inovacija magazina The Scientist

Domaća kompanija našla se na listi Top 10 inovacija magazina The Scientist

by bifadmin

Proizvod domaće bioinformatičke kompanije Seven Bridges našao se na ovogodišnjoj listi Top 10 inovacija poznatog magazina The Scientist.

Pomenuti magazin još od 1986. godine objavljuje članke i analize iz raznih naučnih oblasti, a u poslednjih 12 godina dodeljuje i nagrade za najzačajnije inovacije.

Ove godine na toj listi inovacija našla se i platforma GRAF kompanije Seven Bridges. Ona omogućava detaljnu sekundarnu analizu podataka dobijenih iz sekvenciranja genoma.

Da se podsetimo, genom je skup gena koje sadrži jedna haploidna ćelija. Geni se nalaze na hromozomskoj DNK i predstavljaju linearni raspored nukleotida u toj DNK. Nauka je samo donekle uspela da istraži genome jer kao referentnu tačku uzima genom izrađen na malom uzorku pojedinaca, uglavnom evropskog porekla. Međutim, ljudi u sebi nose mnoštvo različitih gena. Seven Bridges je zato razvio platformu GRAF za analizu koja bi uključila sve moguće iteracije genetskih sekvenci. Osim toga, ova kompanija je omogućila naučnim istraživačima besplatan pristup svojoj platformi.

Seven Bridges je osnovan pre više od decenije. Od tada do danas je konstantno rastao i postao jedan od naših najuspešnijih startapova. Najveći deo inženjera i programera ove kompanije stacioniran je u Beogradu, mada se ona u poslednje vreme proširila i na Novi Sad, a deo zaposlenih radi i iz Bostona.

Izvor: The Scientist

Foto: PixxlTeufel, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar