Home VestiPolitika i društvo Među studentima su najpopularniji smerovi iz inženjerstva, proizvodnje i građevinarstva

Među studentima su najpopularniji smerovi iz inženjerstva, proizvodnje i građevinarstva

by bifadmin

Najviše studenata prošle godine upisalo je smerove iz oblasti inženjerstva, proizvodnje i građevinarstva, a najmanje njih opredelilo se za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i veterinarstvo.

Republički zavod za statistiku objavio je podatke o upisu na sve fakultete u zemlji u 2019/20 godini. Prema tim podacima i u 2019. većinu brucoša činile su žene – od ukupno 241.968 novih studenata čak 137.910 je ženskog pola.

Najveće interesovanje vladalo je za zanimanja iz oblasti Inženjerstvo, proizvodnja i građevinarstvo. Čak 46.116 studenata upisalo je ove smerove.

Poslovanje, administracija i pravo privukli su 37.515 novih studenata.

Sledi ih 27.199 studenata i studentkinja koji će u narednim godinama sticati znanja iz zdravstvenih nauka i socijalne zaštite. Na četvrtom mestu nalaze se društvene nauke, novinarstvo i informisanje, sa 26.726 studenata.

Veliko interesovanje postoji i za umetnost i humanističke nauke (26.028) ali i za informacione i komunikacione tehnologije koje su privukle 22.536 studenata.

Ovi podaci pokazuju da humanističke i društvene nauke koje već godinama važe za nepragmatičan izbor, jer je sa njima teško naći posao a još teže dobro naplatiti svoj rad, i dalje odolevaju trendu favorizovanja prirodnih nauka.

Izvor: RZS

Foto: janeb13, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar