Home VestiPolitika i društvo Standardizovani novac iz ranog bronzanog doba kao preteča evra

Standardizovani novac iz ranog bronzanog doba kao preteča evra

by bifadmin

U ranom bronzanom dobu u Evropi je korišćen bronzani novac koji je bio standardizovan po pitanju oblika i težine, tvrde profesori Majkel H. G. Kujpers i Katalin N. Popa sa Lajden univerziteta u Holandiji.

Ovaj dvojac je naime proučavao predmete za koje se smatra da predstavljaju novac iz ranog bronzanog doba, koji se koristio u većem delu Starog kontinenta. Pomenuti predmeti su napravljeni od bronze, u obliku krugova, rebara i sečiva.

Kujpers i Popa su istražili 5.000 ovih novčića, statistički upoređujući njihovu težinu. Došli su do zaključka da je 70 odsto tih predmeta bilo iste ili slične težine, što se smatra standardizovanom gramažom budući da u to vreme nisu postojali alati za precizno merenje težine. Mereni su rukom, i po tom kriterijumu, ovaj novac uglavnom isto teži.

Ta sličnost u težini, ali i obliku, istraživačima sa Lajden univerziteta sugeriše da je u pitanju zvaničan novac iz tog perioda.

Ilustracija ovog teksta ne prikazuje verno novac o kojem se piše u tekstu. Ovde možete pogledati kako su izgledali rani „evri“ koje su proučavali Kujpers i Popa.

Izvor: Phys.org

Foto: Dbachmann, Wikipedia

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar