Home VestiPolitika i društvo BIRN: Iznajmljeni minibusevi koštali GSP duplo više nego da su ih kupili

BIRN: Iznajmljeni minibusevi koštali GSP duplo više nego da su ih kupili

by bifadmin

Na tenderu za nabavku električnih autobusa za Beograd prošla je firma koja se vodi kao preduzeće za proizvodnju rashladne i ventilacione opreme, objavljuje BIRN.

Prema pisanju ovog medija, Javno komunalno preduzeće GSP Beograd platiće ukupno 7,4 miliona evra za najam 47 školskih minibuseva, iako bi za taj novac mogli da kupe duplo više novih vozila.

BIRN-ova analiza cena vozila sa karakteristikama iz konkursne dokumentacije pokazala je da se cene novih minibuseva kreću do 85 hiljada evra, što je upola manje od sume koju GSP plaća za iznajmljivanje jednog vozila – oko 165 hiljada evra.

Posao je dobila firma SDT Group iz Surčina koja se zajedno sa ćerkom firmom SDT Renting jedina javila na tendere i pobedila bez konkurencije. Ova firma je od 2014. godine, kada je dobila prvi posao za GSP, do danas pobedila na više od 40 javnih poziva gradskog prevoznika.

Stručnjaci koje je BIRN konsultovao smatraju nelogičnim potez gradskog prevoznika da iznajmi vozila u narednih pet godina po višoj ceni nego što bi bila kupovina novih, uzevši u obzir sve dodatne troškove.

Osim toga, dodaju da postoje sporne tačke u konkursnoj dokumentaciji. Pojedini zahtevi su neopravdani, što pokazuje da su tenderi pisani tako da se na njih može javiti samo jedna firma, dok drugi nisu precizno definisani, čime je ostavljen prostor za malverzacije.

Više o tome možete pročitati na sajtu BIRN-a.

Foto: AlLes, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar