Home VestiEkonomija Bitkoin postigao novi rekord u vrednosti

Bitkoin postigao novi rekord u vrednosti

by bifadmin

Najpoznatija kriptovaluta trenutno vredi 51.337 dolara, zahvaljujući pre svega velikim investitorima koji su podržali bitkoin.

Juče je ova kriptovaluta prešla psihološku granicu od 50.000 dolara, a već danas vredi 1.337 dolara više. Ovom uspehu doprinelo je nekoliko velikih kompanija koje su pružile javnu podršku pomenutoj kriptovaluti.

Da podsetimo, kompanija Tesla je prošle nedelje kupila bitkoine u vrednosti od 1,5 milijardi dolara i najavila da će svoje proizvode prodavati i u kriptovalutama. S druge strane, Mastercard je najavio otvaranje svoje mreže za pojedine kriptovalute, u čemu će ga slediti i PayPal i BNY Mellon.

Sve navedeno je podstaklo rast optimizma među investitorima u kriptovalute. Mnogi od njih se nadaju da bitkoin ovaj put neće beležiti dramatičan pad kakav je imao 2017. godine jer su tom padu kumovale špekulacije na tržištu a za sadašnji rast su zaslužni institucionalni investitori.

Međutim ima u onih koji su skeptični prema kriptovalutama. Jedan od najglasnijih je ekonomista Nurijel Rubini, najpoznatiji po tačnom predviđanju velike finansijske krize, zbog čega je i zaradio nadimak “doktor Propast”. On je pre neki dan u Fajnenšl Tajmsu napisao da je “osnovna vrednost bitkoina nula i bila bi negativna kada bi se primenio odgovarajući porez na njegovu proizvodnju koja izaziva masovno zagađenje životne sredine… Predviđam da će trenutni balon na kraju pući, a sve će završiti kao još jedna propast”.

Foto: QuinceCreative, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar