Home VestiPolitika i društvo Filipini žele da trampe medicinske radnike za vakcine

Filipini žele da trampe medicinske radnike za vakcine

by bifadmin

Jednog dana istorija će se verovatno detaljno baviti današnjom trkom za vakcinama, a ova vest iz Filipina sigurno će joj poslužiti kao živopisna ilustracija tih isrcpljujućih nastojanja da se pribavi dovoljno doza. Ova zemlja je naime odlučila da trampi svoje zdravstvene radnike za vakcine protiv korona virusa.

Vlasti Filipini najavile su da bi mogle dozvoliti hiljadama svojih zdravstvenih radnika, a prvenstveno zdravstvenih sestara, da se zaposle u Velikoj Britaniji i Nemačkoj ukoliko im ove dve zemlje doniraju preko potrebne vakcine za imunizaciju lokalnog stanovništva.

Ova azijska država, zbog velikog broja zaraženih, očigledno nije imala drugi način za borbu protiv korona virusa. Zato je najavila da će ublažiti zabranu zapošljavanja svojih zdravstvenih radnika u inostranstvu, te će ubuduće svake godine do 5.000 njih moći da se zaposli u bogatijim zemljama. Do ublažavanja zabrane će međutim doći samo ukoliko joj Britanija i Nemačka doniraju određenu količinu vakcina.

U obe evropske zemlje inače medicinari su već godinama deficitarna profesija, što je bilo posebno uočljivo tokom pandemije korona virusa. Međutim, ono što im, čini se, ne nedostaje u tolikoj meri su vakcine. Britanija i Nemačka su do sada imunzovale 23 miliona ljudi.

Poređenja radi, na Filipinima još nije ni počela vakcinacija, a tamošnjim vlastima cilj je da vakcinišu 70 miliona odraslih, odnosno dve trećine svog stanovništva. Prvi kontigent doniranih vakcina trebalo bi da dobiju ove nedelje od Kine ali to svakako neće biti dovoljno za naciju koja broji 108 miliona stanovnika.

Zato se nadaju da će pomenute evropske zemlje prihvatiti njihovu ponudu, piše Rojters.

Foto: torstensimon, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar