Home VestiZabava Kineska filmska industrija trenutno zarađuje više od Holivuda

Kineska filmska industrija trenutno zarađuje više od Holivuda

by bifadmin

Kineski bioskopi tokom vikenda uoči kineske Nove godine zaradili su rekordnih 775 miliona dolara, zahvaljujući pre svega lokalnoj, a ne holivudskoj produkciji.

Najgledaniji je bio kineski film Detektiv Čajnataun 3, akcioni film sa elementima komedije, koji je od svih svetskih filmova ove godine imao najuspešniju premijeru, zaradivši na njoj 424 miliona dolara.

Ovo nije film koji je oduševio kritičare, niti je pobrao dobre ocene na raznim listama na internetu. Njegov uspeh pak leži u tome što je lokalne proizvodnje i što je jednostavno prijao kineskoj pubici, pišu zapadni mediji.

Nije mu odmogla ni činjenica da su Kinezi već umorni od „zapadne propagande“ i da su dovoljno osvešćeni po pitanju svojih mogućnosti, odnosno činjenice da i oni mogu da prave isto što kreira i Holivud. Dodatno je pomogao i rast standarda u Kini, odnosno rast srednje klase, koja sada ima vremena i sredstava da na različite načine ispunjava svoje slobodno vreme.

Takođe, pandemija korona virusa nije bila blaga prema Holivudu koji je odložio bioskopske projekcije mnoštva novih ostvarenja, dok se Kina, čini se, uspešnije borila sa širenjem zaraze i uspela da pokrene oporavak ekonomije ali i filmske industrije. To pokazuju i prošlogodišnji uspesi. Naime, film „Osam stotina“ je u 2020. zaradio 468 miliona dolara što ga je učinilo najuspešnijim filmom na svetu, dok su se na prvih deset mesta po zaradi plasirala još tri kineska filma.

Foto: Bru-nO, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar