Home VestiZabava Presedan u Kini: Presuda u korist supruge, bivši muž će morati da joj plati za obavljanje kućnih poslova

Presedan u Kini: Presuda u korist supruge, bivši muž će morati da joj plati za obavljanje kućnih poslova

by bifadmin

Često se diskutuje o tome koliko vredi obavljanje kućnih poslova, a tom računicom pozabavio se i jedan kineski sud, i to u brakorazvodnoj parnici. Naime, sveže razvedenom muškarcu naloženo je da isplati svojoj bivšoj supruzi naknadu za poslove koje je obavljala u njihovom domaćinstvu.

Pekinški sud u okrugu Fangshan je naložio neimenovanom muškarcu da svojoj bivšoj supruzi za obavljanje kućnih poslova tokom pet godina njihovog braka isplati 50.000 juana, odnosno oko 7.700 dolara.

Pomenuti par se venčao 2015. godine a prošle su podneli zahtev za razvod. Žena je tvrdila da njen muž ništa nije radio u domaćinstvu, niti se bavio detetom, te da je sav posao obavljala sama. Zato je zatražila finansijsku kompenzaciju za svoj rad.

Sud je presudio u njenu korist. Presudi je prethodilo uvođenje novog zakona prema kome supružnici imaju pravo da zatraže nadoknadu za svoj rad, ukoliko tokom braka kućni poslovi nisu bili adekvatno podeljeni ili ukoliko je jedno od njih drugom neformalno pomagalo u poslu.

Javnost je ipak duboko podeljena u vezi sa ovim slučajem. Pojedinci smatraju da se kućni poslovi obavljaju iz ljubavi prema svojoj porodici i da nemaju cenu, a drugi misle da je pomenuta žena dobila malu kompenzaciju jer bi samo “troškovi dadilje u Pekingu koštali više od svega što je dobila”.

Izvor: BBC

Foto: Khaligo, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar