Home VestiEkonomija Do smanjenja proizvodnje nafte neće doći, odlučile članice OPEC-a

Do smanjenja proizvodnje nafte neće doći, odlučile članice OPEC-a

by bifadmin

Na svom poslednjem sastanku, koji je održan krajem prošle nedelje, članice OPEC-a odlučile su da u aprilu zadrže trenutnu proizvodnju sirove nafte uglavnom nepromenjenom, što je značajno iznenadilo svetsko tržište. Pritom su, uz činjenicu da se Saudijska Arabija obavezala zadržati svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje, napomenule i kako će se povećanje i povratak proizvodnje na tržište odvijati postupno. Slično odluci iz januara, Rusiji i Kazahstanu omogućeno je povećanje proizvodnje za ukupno 150.000 barela dnevno u aprilu, prenosi portal SEEbiz.

Odluka OPEC-a nedvosmisleno je iznenadila tržište nafte koje je očekivalo ublažavanje smanjenja proizvodnje od otprilike 500.000 barela na dan, te povlačenje ranije odluke Saudijske Arabije o smanjenju proizvodnje od milion barela.

Očekivanja tržišta poduprta su snažnim rastom cena sirove nafte od januara što je, između ostalog, uticalo na smanjenje rizika od delimičnog povratka američke proizvodnje, odnosno eksploatacije nafte iz škriljaca.Međutim, saudijski ministar nafte nagovestio je da bi vremena brzog povratka američke nafte iz škriljaca mogla biti gotova, što bi mogao biti glavni razlog odluke OPEC-a o proizvodnji sirove nafte u aprilu. OPEC je takođe napomenuo da, iako se uslovi na naftnom tržištu poboljšavaju, u kratkom roku postoji niz nesigurnosti za oporavak potražnje za sirovom naftom, zbog čega su zemlje članice OPEC-a i podržale oprezan pristup ublažavanju.

Reviziju prognoza cena nafte na više

Dokazana predanost OPEC-a po pitanju smanjenja snabdevanja naftom, što je rezultiralo rebalansom tržišta nafte, podstakla je na reviziju prognoza cena nafte na više. Uprkos snažnom skoku cena nafte, izgledi za snažniji rast američke proizvodnje u kratkom roku i dalje su niski. Pritom, niz faktora poput niže cene WTI-a u odnosu na Brent, oskudnije i skuplje finansiranje, kao i poslednja ograničenja koja je uvela nova američka administracija, mogli bi demotivisati američke učesnike na naftnom tržištu na povećanje proizvodnje u kratkom roku.

U skladu sa tim, očekuje se da će prosečna cena sirove nafte tipa Brent u drugom i trećem ovogodišnjem tromesečju porasti iznad 70 dolara po barelu.

U 2022. godini očekuje se prosečna cena od 67,5 dolara po barelu, dok u 2023. godini 60 dolara po barelu. Takođe, podignute su dugoročne prognoze o cenama nafte sa 55 na 60 dolara po barelu, s obzirom na to da niža alokacija kapitala za istraživanje i proizvodnju u poslednjih pet godina, zajedno sa silaznim revizijama proizvodnih ciljeva od strane sve većeg broja proizvođača, povećavaju rizik od pada globalne ponude u dužem roku, čak i pod pretpostavkom globalnog smanjenja potrošnje motornih goriva.Očekuje se da će prosečna globalna proizvodnja sirove nafte u 2021. iznositi 95 miliona barela dnevno, dok će u 2022. biti 100 miliona. Pritom, povećanje ponude u 2021. i 2022. godini biće uglavnom podstaknuto od strane članica OPEC-a i njihovih saveznika, dok će američka proizvodnja u 2021. ostati na 16,3 miliona barela dnevno, te će do 2022. porasti za otprilike milion barela ili 5,5 odsto.

Na osnovu naših prognoza ponude i potražnje za sirovom naftom, očekujemo da će se nivo globalnih zaliha sirove nafte do kraja ove godine vratiti na nivoe zabeležene pre pandemije COVID-19.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar