Home VestiPolitika i društvo Pandemija ipak nije izazvala očekivani bebi bum

Pandemija ipak nije izazvala očekivani bebi bum

by bifadmin

Mnogi su se na početku pandemije šalili da će zbog karantinskih mera, odnosno prinudnog boravka građana u svojim kućama, Evropa doživeti bebi bum. No, desilo se sasvim suprotno, u mnogim evropskim zemljama porodilišta su bila praznija nego ranije.

Devet meseci posle uvođenja prvih karantinskih mera Francuska, Italija i Španija zabeležile su veliki pad broja novorođenčadi u poređenju sa proteklim periodom.

Francuska, koja tradicionalno ima najveći natalitet u EU, krajem prošle godine doživela je najveći pad u broju novorođenčadi još od 1975. godine. Taj pad je iznosio 13 odsto u odnosu na januar 2020.

I za Španiju je kraj 2020. bio najgori u poslednjih 80 godina, dakle od početka merenja. U ovoj zemlji je u decembru, dakle devet meseci nakon uvođenja strogih antiepidemijskih mera, broj novorođenih bio za 20 odsto manji u odnosu na isti period godinu dana ranije. Sličan pad, od 21,6 odsto, u decembru je zabeležila i Italija, koja je bila i prvo žarište korona virusa u Evropi.

Razlog za to je, kažu analitičari, verovatno ekonomske prirode jer se u razvijenim ekonomijama ljudi koji su zabrinuti za svoju egzistenciju teže odlučuju da imaju potomstvo. A najzabrinutiji za svoju egzistenciju su upravo tokom velikih kriza.

U nekim zemljama su ipak “rode” bile aktivnije

Međutim, prema pisanju Fajnenšl Tajmsa, ovo nije globalni trend. Nisu čak ni sve evropske države beležile pad nataliteta. Primera radi, Holandija i Finska su zabeležile rast broja novorođenčadi. Ipak, njihov doprinos ne može značajno da popravi celokupnu statistiku razvijenih zemalja, u kojima su osobe koje se nalaze u reproduktivnim godinama tokom krize mnogo opreznije pristupale planiranju porodice.

U zemljama u razvoju situacija je pak bila nešto drugačija. Bilo je onih koje su doživele pravi bebi bum, poput Filipina, države koja je prošle godine imala ogroman skok broja novorođenčadi, a ove očekuje još 214.000 neplaniranih beba, bar prema projekcijama Instituta za stanovništvo sa Filipinskog univerziteta i Fonda za stanovništvo Ujedinjenih nacija. Razlog za to su delimično i stroga ograničenja kretanja tokom kojih žene nisu imale pristup kontracepciji.

Sličan razlog za rast broja beba pripisuje se i Indoneziji i Indiji. U normalnim okolnostima ovo bi bila lepa vest, ali nažalost mnoge od „pandemijskih trudnoća“ su neplanirane i dešavaju se u siromašnim domaćinstima u kojima ima odveć mnogo usta koja treba nahraniti. A ekonomska situacija je daleko od dobre i pitanje je koliko će se još pogoršavati.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar